Munkaviszony és járulékok

Munkaviszony és Munkabér

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok minden nem marad le róla.

A törvényi előírás alapján, ettől kevesebb bér nem adható a dolgozónak, a 8 órás munkaviszonyban. Így ehhez igazítani kell a munkaszerződést is. Járulék minimum szabálya, hogy legalább a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni a járulékokat.

Általában munkaviszonyban történik a diákok alkalmazása. Az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Tehát, ha elmúltál 16 éves , akkor dolgozhatsz hivatalosan.

Az adótörvények adatszolgáltatási és bizonylat kiállítási kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók számára, a magánszemélyek éves jövedelem és adóelszámolásával összefüggésben. Ezek a teendők a magánszemélyek adóbevallásának teljesítését szolgálják. Könyvelőirodánk évente több száz adóbevallást készít magánszemélyek számára.

A bruttó fizetés az, ami szerepel a munkaszerződéseden, és 2020-tól ezt kézhez is kaphatod. Új szabályok vannak a családi adókedvezménybe, így a teljes SZJA-t és Járulékokat érvényesíteni tudod. Ez pedig lenullázza a tőled levonásra kerülő összeget. Készítettem egy egyszerű kalkulátort, mellyel ki tudod számolni, hogy a bruttó fizetésedből, mennyit...