Honnan tudja a NAV, hogy nekem milyen jövedelmeim voltak?

2023.03.29

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok minden nem marad le róla.

A 08-as bevallás M –lapjának az elnevezése: Természetes személyenkénti összesítő

A 08-as Bevallás minden évben felveszi az adott naptári év számát, ahogy ez a NAV-s bevallásokra jellemző. Így ez 2023-ban a 2308-as nevet kapta. Tehát még egyszer, mert nagyon fontos, minden hónapban, minden magánszemélyről 12 oldalas tájékoztatót kap a NAV.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles, ha meghaladja a napi bér az adómentes keretet. Ezt is látja a NAV a 08-as bevallásból. 

A NAV minden hónapban adatot kap valamennyi magánszemély bruttó béréről, az abból levont személyi jövedelemadóról, levont járulékokról, és az érvényesített adó és járulék kedvezményekről.

Adatszolgáltatók többnyire az alábbi szervezetek:

  • Adatot szolgáltat minden olyan állami és egyéb szervezet, mely adóköteles kifizetést

             teljesít, vagy adókedvezményre jogosító tevékenységet végez.

  • Adatot szolgáltat az orvos, betegség esetén, a súlyos fogyatékosság miatt levonható

             adókedvezmény alá tartozó betegségekről, és az ezekről kiadott igazolásokról.

  • Adatot szolgáltat a Kormányhivatal, a kifizetett munkanélküli járadékokról.
  • Adatot szolgáltatnak az Önkéntes Nyugdíj és Egészségpénztárak.

Tehát a NAV megkap minden olyan adatot, ami SZJA adókötelezettséget érint, amit az adóbevallásba be kellene tenni. Hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!


Az adókedvezmények egy része már évközben is érvényesíthető

Az adókedvezmények egy része év közben is érvényesíthető, melyet a munkáltató a dolgozó nyilatkozata alapján számol el. A már évközben érvényesített adókedvezmények is szerepelnek ebben a 08-as havi bevallásban.


A NAV a 08-as bevallásokból tudja, hogy milyen adatoknak kell szerepelnie az adóbevallásban. De nem azért tudja, mert ő az adóhatóság, hanem azért mert megkapja, és ez által birtokába kerülnek az adatok. Az átalányadózóknak maguknak kell adóbevallást készíteni, mert az ehhez szükséges adatok teljes körűen nem állnak a NAV rendelkezésére. 


Itt csak gépek és szoftverek dolgoznak.

Látjuk, hogy a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Az Adótervezetet csak gépek, és szoftverek készítik el, és nem ember. Ennek rengeteg előnye van, a csekély hibák mellett.

Itt most már csak az a lényeg, hogy a munkáltató nagyon jól, és nagyon pontosan készítse el ezt a havi 08-as bevallást, amit így nevezhetünk akár adatszolgáltatásnak is. Itt jegyezném meg, hogy a könyvelők, és bérszámfejtők szerepe és felelőssége igen jelenetős ezen adatszolgáltatás teljesítésében.

A könyvelők adatszolgáltatás nem biztos, hogy hibátlan!

Mi könyvelők sem vagyunk hibátlanok...

Erről is írni fogok a következő bejegyzésemben.

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!