ÁTALÁNYADÓZÁS

A táblázatok az átalányadózók és KATA-s vállalkozók bevételeinek meghatározásában segít neked. Mindkét adónemben a legfontosabb adat az adózásban a bevétel. A bevétel pontos és gyors meghatározása előkészíti a vállalkozó helyes gazdasági döntéseit.

Ha Átalányadózó vagy, akkor ezt a 6 pontot úgy kell tudnod, mint a Kisdobos korszakban, a Kisdobosok 6 pontját. Persze, ha TE ezt nem tartod fontosnak, az sem baj, csak hamarabb kellemetlenségek, és meglepetések fognak érni az adózásban Ja, hogy majd a könyvelőd tudja, és majd megoldja? Igen, van ami helyrehozható utólag, és van, ami nem.

Az átalányadózást csak egyéni vállalkozó választhatja. Sajátos szabályokat tartalmaz a jövedelem meghatározására, az adómentes keretnek a számítására, és a járulékok fizetésére. Szabályozása nem mondható egyszerűnek.

Adómenetes az átalányban megállapított jövedelemnek az éves minimálbér felét meg nem haladó része, mely 2023-ben az 1 392 000 Ft. Azt jelenti az adómentes rész, hogy a kiszámított jövedelem amíg ezt az összeget el nem éri, addig nem kell SZJA-t fizetni. ( A járulék fizetésnek eltérő szabályai vannak.)

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet. Ebbe a nyilvántartásba csak a bevételek kerülnek be, a kiadások nem. A bevételi nyilvántartást vezetésének alap szabálya, hogy időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon, kell adatot rögzíteni, mely az adókötelezettség teljesítéséhez és annak ellenőrzéséhez szükséges.

Az átalányadó, amúgy személyi jövedelemadó egy fajtája, így az SZJA bevallásban kell bevallani. Az átalányban megállapított jövedelemnek az adóköteles része az összevont adóalapba tartozik. Így az összevont alapnál érvényesíthető adóalap, és adókedvezmények az átalányadóból is levonhatók.

A Köztartozás mentes adatbázisról itt olvashatsz!  Kattints ide!

"Az adózás után marad meg a profit!"

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!