BÉRSZÁMFEJTÉS


A "Bérszámfejtés" nem egy közismert magyar szó, pedig alig van olyan ember, aki ne kerülne vele kapcsolatba a pénzügyi élete során.

TE TUDOD MI ZAJLIK A BÉRSZÁMFEJTÉS SORÁN?

A bérköltségek és járulékok optimalizálása kulcsfontosságú feladat a cégek költségvetésében.

A BÉRSZÁMFEJTÉST IS ÉRDEMES SZAKEMBERREL VÉGEZTETNI.

A "Bérszámfejtés" a " Bér és TB ügyintézés" egy külön szakma.

A kis és középvállalkozásoknak nincsen lehetőségük külön bérszámfejtőt és külön könyvelőt fogadni. Nem feltétlen az anyagiak miatt, hisz a könyvelő is elkéri az árát, csak többlet ügyintézést, több járkálást jelentene.

A vállalkozók úgy gondolják, hogy a bérszámfejtés a könyvelés szerves része, így ez a feladat rárakódott a könyvelőkre, hisz a könyvelők nagy része igyekszik a vállalkozókat "teljeskörűen" kiszolgálni. De nagyon kevés könyvelőnek van meg hozzá a végzettsége, és még kevésbé az elmélyült tudása.

Érdemes szakemberrel a elvégeztetni a nettó bérek kiszámítását, amit a dolgozó kézhez kap, a dolgozók TB ügyeinek intézése, szabadságok meghatározása egy fontos területe a vállalkozások működésének.

 Az alkalmazottak elégedettségéhez és biztonság érzetéhez vezet, az átlátható fizetési bizonylatok, a szabályszerűen kiadott munkáltatói igazolások, mely a cég zavartalan működése szempontjából nem elhanyagolható.

A BÉRSZÁMFEJTÉS, AHOGYAN MI CSINÁLJUK

Bérkalkuláció

A Bruttó és a nettó fizetések meghatározása a bérgazdálkodás első lépése. Itt is folyamatosan változnak a szabályok, így a szakemberrel való konzultáció után nem éri meglepetés a vállalkozót a fizetendő járulékok és bérek tekintetében.

Járulékkedvezmények érvényesítése

Egy cég kiadási között jelentős tétel tesznek ki a dolgozói bérek utáni járulékok kifizetése. Az állam a foglalkoztatás támogatására különböző járulék kedvezményeket vezetett be, melyek kihasználása jelentősen tudja csökkenteni a befizetendő összegeket.

Bevallások a bérekről, és járulékokról.

Sokan nem is tudják, hogy a könyvelők minden hónapban, minden dolgozóról külön-külön, egy sok oldalas bevallásban adatot szolgáltatnak a NAV-hoz. Ebben szerepelnek a bruttó bérek, a levont SZJA, és járulékok, járulékkedvezmények. Ebből készül az Adótervezete év végén a magánszemélyeknek.

Munkaidő nyilvántartások felülvizsgálata

A bérszámfejtés alapdokumentuma a "Munkaidő nyilvántartás", vagy régi nevén "Jelenléti ív".  A hétvégi munkavégzés, a fizetett ünnepek, a túlóra mind feljegyzésre kerül a dolgozó egyéni bérszámfejtése során. Ezekhez többlet bérfizetések és többlet járulékok kapcsolódnak, Így a "Munkaidő nyilvántartást" gyakran ellenőrzik a hatóságok.

Munkáltatói igazolások elkészítése.

Amikor hitelt szeretnénk felvenni, vagy az iskolásba, óvodába kérik a munkaviszony igazolását, akkor szintén a könyvelőhöz fordulunk. A Bruttó és nettó fizetést, a levont járulékok összegét a könyvelő tudja szakszerűen, felelősséget vállalva kiállítani.

Dolgozók bejelentése

A munkavállalók pontos, és időbeli  bejelentése kiemelkedő érdeke mind a cégeknek és a munkavállalónak. Egy be nem jelentett dolgozó nagy bírság kockázatát hordozza magában a vállalkozó részére, míg a dolgozó egészségügyi ellátását veszélyezteti.

Alkalmi munkavállalók bejelentése

Az alkalmi munkavállalók bejelentésére a NAV készített egy mobilos applikációt. Nem is a bejelentés elkészítése okoz itt nehézséget, hanem az ehhez kapcsolódó szabályok. Figyelni kell az 5 egymást követő napra, a havi 15 napra, és az évi 90 nap után, még az a cég átlagos állományi létszámával is kalkulálni kell.

Munkaszerződés és módosítások elkészítése

Csak az alap munkaszerződést készítjük el, amiben a Munkatörvény szerinti kötelező adatok szerepelnek. A munkaszerződés módosításokat is elvégezzük, ha kéri a vállalkozó. Ha speciális dolgokban is megállapodnak a felek, az már nem a mi hatáskörünk.

Nyilatkozatok elkészítése

A dolgozó belépésekor nyilatkoznia kell adókedvezményekről, azok megosztásáról, költségelszámolás választásáról. Ezek speciális ismereteket igényelnek, így ezt nem engedjük ki a kezünkből.

Dolgozók letiltásának elszámolása

Ha a dolgozónak tartozása van, és a végrehajtó felszólítja a munkáltatót annak letiltására, azt nagyon komolyan kell venni. A munkáltató készfizető kezesként felel a dolgozó letiltásának végrehajtásáért.


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!
Nem szórom tele a postaládádat! Csak akkor jelentkezek, ha valami hasznos és lényeges.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!