Vállalkozás működésének átvilágítása

Egy vállalkozás sikeres működésének alapja, hogy jól ismerje a vezető a vállalkozásának legfontosabb adatait, világos képe legyen cége vagyoni, pénzügyi helyzetéről, eredményességéről.

"CÉG VAGYONA"   "A CÉG HITEL KÉPESSÉGE"   "SAJÁT TŐKÉJE"

Mind-mind olyan kérdések, melyekkel akkor találkozunk először, ha vállalkozást indítunk.

  • Mennyi a cég vagyona?
  • Milyen értékűek az eszközeim?
  • Vajon hitelképes a cégem?
  • Mennyi hitelt kaphatok?
  • Saját tőke? Az mi, és miért fontos?

Sajnos ezek a szavak nem részei az általános műveltségünknek.

Ezekre a kérdésekre  a könyvelési nyilvántartásokból kapjuk meg a választ. Így a cégvezetők kiemelt üzleti döntéseik meghozatalához áttekinthető, napra kész könyvelésre van szükség.

Viszont ha szeretnénk a céget megszüntetni, akkor az sem megy egyik napról a másikra.

EGY JÓL ÁTVILÁGÍTOTT CÉGET NEM ÉRIK MEGLEPETÉSEK

INFORMÁCIÓK, ADATOK, AMIT EGY VEZETŐNEK TUDNIA KELL A VÁLLALKOZÁSÁRÓL

Mennyi volt a vállalkozás előző évi az árbevétele?

Az árbevétel nagyságához kötött néhány adózási mód választása. Az árbevétel összege mutatja a vállalkozás pénztermelő képességét, az profit termelés meghatározó összetevője.

Készpénzállomány összege?

A készpénz, a vállalkozás pénztárban található, fizikálisan megfogható bankjegy és érme. A készpénz összege így csak pozitív lehet a könyvelésben.

Nyereséges volt-e a cég az elmúlt két évben?

A vállalkozás nyeresége, az a vállalkozás profitja. Már pedig az egész cég működésének a célja a profit. A cég eredménye nem csak abból a szempontból érdekes, hogy mennyi adót kell majd utána fizetni. Hisz az adókedvezményekkel egy nyereséges vállalkozás is minimalizálhatja, vagy nullázhatja a fizetendő adóját.

Van-e, és mennyi a cég adótartozása?

Egy cég adótartozása jól kikövetkeztethető egy beszámolóból. Az egyéni vállalkozók esetében is könnyen kérhető információ. Az adótartozás a stabil működést veszélyezteti, és ezáltal a szerződésben kötött megállapodások végrehajtását akadályozhatja.

Vevői kintlévőségek, és szállítói tartozások

Egyik összeg sem jó, ha túl magas. Itt inkább a valódiságon van a hangsúly. Hisz hiába van nekem magas követelésem a vevővel szemben, ha az fizetésképtelen.

A cég benne van-e a Köztartozás mentes adatbázisban?

A NAV által fenntartott Köztartozásmentes Adózói Adatbázis, rövid nevén KOMA, egy közhiteles nyilvántartás. Itt csak akkor szerepelhet egy vállalkozás, ha tényleg nincs adatótartozása és minden bevallást is beadta. Itt egy gyors ellenőrzéssel azonnal tudjuk csekkolni az új partnerünket.

Mennyi volt az előző évi átlagos állományi létszáma

A dolgozók létszámának pontos meghatározásának módját jogszabály írja elő. Erről pontos adatot kell szolgáltatni az adóbevallásokban, és pályázatoknál a feltételek között is gyakran szereplő adat.

Miből volt a legmagasabb költsége?

A költségek nagysága és időbeli eloszlása inkább a vezetői információnak fontos része. Szép diagramokkal jól vizualizálható a költségek aránya és eloszlása a bevételekhez, a nyereség alakulásához.

A saját tőke összege

A saját tőkének része, a tagok által alapításkor beadott jegyzett tőkén felül a cég által megtermelt nyereségek halmozott összege is. A Saját tőke nem lehet negatív, és két egymás követő évben nem mehet a jegyzettőke alá. Szóval nézesd meg szakemberrel, hogy rendben van.

Milyen értéket mutatnak az eszközök

Az eszközök könyv szerinti értéke általában jelentős részét képezik a cég vagyonának. Ez általában nem egyezik meg a piaci értékkel. Egy hitel felvételkor, vagy megszűnés esetén is nagy jelentőséggel bír.


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!