Az "Egyéni vállalkozás" előnyei

5+1 pontban bemutatom az egyéni vállalkozás legfontosabb előnyeit.

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e.

Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

VÁLLALKOZNI SZERETNÉL?

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSRÓL

Itt add meg az alcímet

Amikor egy vállalkozás indításáról gondolkodsz, az egyik lényeges kérdés, hogy milyen jogi formában végezd a tevékenységedet. Egyéni vállalkozó legyél, vagy inkább társas vállalkozó, KFT-t, vagy Bt-t alapíts. Több szempontot is figyelembe kell venni a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásánál. Bemutatom ez egyéni vállalkozás 5+1 előnyét csupán gondolatébresztő szándékkal.

A végleges döntés előtt megéri adótanácsadóval konzultálni az egyéni specialitások figyelembe vétele miatt.

Igaz, az egyéni vállalkozás előnyéinek bemutatását ígértem, de a  a teljesebb kép érdekében megvillantanom egy kicsit a hátrányait is. Igen, megvannak a hátrányai is, épp úgy mint a társasági formában működő vállalkozásoknak.

1. Olcsó elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi pénzbe kerül.


Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését a "Webes Ügysegéd"online felületen lehet elindítani. Ügyfélkapu regisztráció szükséges hozzá. A személyes azonosítás után egy 8-10 oldalas űrlapot kell kiállítani.

Az űrlap kiállítása, és beküldése INGYENES!

Tehát, a hatóságok irányában nem kell fizetni semmit. Nincs illeték! Nincs eljárási díj!

Ahogy ezt az űrlapot befogadta a rendszer, attól a naptól létrejött az egyéni vállalkozói jogviszony. Ez rengeteg kötelezettséggel, feladattal, és felelősséggel jár együtt. ( Még akkor is ha nem csinálsz semmit!)

Azt javaslom, hogy egyedül semmiképpen NE állj neki az egyéni vállalkozás elindításának. Szakember szükséges a megfelelő adózási módok kiválasztásában, a kamara pedig segít az engedélyekkel kapcsolatos tájékoztatásban.

Az egyéni vállalkozás elindításakor az alábbiakról kell nyilatkozni:

 • vállalkozás székhelye,
 • a végezni kívánt tevékenység, TEAOR szám megjelölésével,
 • ki kell választani az áfa adózási módot,
 • nyilatkozni kell a KATA választásról,
 • foglalkozás jellegét meg kell jelölni,
 • a szükséges végzettségek, engedélyek meglétéről is nyilatkozni kell.

Ahogy láthatod, azért nem olyan egyszerű kérdések vannak rajta.

Mit lehet még spórolni, azzal, ha egyéni vállalkozást indítasz?

Nincs szükség ügyvédre, ezáltal megspórolható az ügyvédi költség, és a cégbírósági eljárási illeték.

Hivatalosan nem szükséges hozzá alaptőke, jegyzettőke. Nincs minimum alapítási vagyon meghatározva.

Mégis mennyibe kerül?

A vállalkozás indítása előtt, érdemes egy órát konzultálni adótanácsadóval, a megfelelő cégforma és az adózási módok kiválasztásáról. Ennek az óradíja 10 000 és 30 000 Ft között van. A könyvelők egy vállalkozás beindításáért átlagosan kb. 20 000 Ft körüli összeget kérnek. Szóval, ha egy átlagot veszünk, akkor 30 000 Ft-ból kijön egy egyéni vállalkozás elindítása.

Ha erre nem sajnálod a pénzt, akkor Te magad is látni fogod a feladataidat, és némi adózási ismerettel indulsz el a vállalkozás világába.


2. Gyorsan lehet elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi időbe kerül.

Ha társaság alapítása mellett döntesz, akkor ahhoz ügyvédre lesz szükséged.

Az ügyvéd  elkészíti a társasági szerződést, és az ehhez kapcsolódó iratok összeállítja. Ez igénybe vesz néhány napot. Ezután az ügyvéd benyújtja a cégbíróságra a cég bejegyzési kérelmét, és a cégbíróság bizonyos ellenőrzési eljárások elvégzését követően jegyzi csak be a céget. Tehát ez a leggyorsabb esetben is néhány nap, vagy akár egy hét.

Az egyéni vállalkozás elindítása, ahogy már írtam, jelenleg a Webes Ügysegéd internetes felületen zajlik, a magánszemély ügyfélkapujának használatával. Ahhoz, hogy itt az űrlap megfelelően legyen kiállítva, előtte legalább egy-két óra megbeszélésre van szükség a könyvelő, és a leendő vállalkozó között.  A könyvelő, vagy az adótanácsadó az egyeztetések után, egy óra alapos munkával kitölti az űrlapot, az ügyfélkapu használatával beküldi, és már el is indult az egyéni vállalkozás.

Ha elindult egy vállalkozás, 5 -15 napon belül bejelentkezési kötelezettsége van a vállalkozónak a különböző hatóságok felé. Mikor, hová, és hogyan kell bejelentkezni, a cégalapítással kapcsolatos feladatok között olvashatsz.

Mennyi idő alatt indul el a leggyorsabban?

Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, és az adózó is pontosan tudja mit akar, akkor 2 - 3 óra alatt elindítható!

3. Az egyéni vállalkozó független.

Az egyéni vállalkozó egyedül dönt a vállalkozásával kapcsolatos ügyekről.

Nem kell senkivel egyeztetnie, hogy kivel milyen szerződést köt, hogy mire használja fel a bevételét, hogy elbocsájt-e egy alkalmazottat vagy sem, tart-e év végi bulit vagy nem, és sorolhatnám.. Tehát mindent döntést egyedül hoz meg. Nincs tulajdonos társa, akivel kompromisszumot kellene kötnie fontos és kevésbé fontos kérdésekben.

Szokták is mondani, egyedül "az övé az öröm, és övé a bánat is".

Vannak olyan típusú emberek, akik nem szeretnek osztozkodni, vagy nehezen alkalmazkodnak. Nekik ez a vállalkozási forma ideális.

Természetesen, meg vannak ennek a hátrányai is, melyről később említek néhány gondolatot.

4. Pénzforgalmi szemléletben tekint a jövedelmére az egyéni vállalkozó, és így is adózik.

Nézzük mit is jelent ez?

A pénzforgalmi szemlélet a tényleges pénzmozgáshoz köti az adózást.

Csak az után az összeg után kell adót fizetnem, amit meg is kaptam. Ha netán egy bevételemet soha nem fizetik ki, akkor, azután, soha nem is kell beadóznom.

Gyakran előfordul, és teljesen életszerű az is, hogy amikor az elvégzett munkát kiszámlázzuk, a pénz csak a következő évben érkezik meg a bankszámlánkra. Mivel az egyéni vállalkozó naptári év után adózik,  ennek előnye, hogy csak a ténylegesen megkapott bevétel tartozik bele az adott évi bevételbe. Tehát, hiába számláztuk ki, ha a partner nem fizette ki, akkor az még nem bevétel.

Ugyanez igaz a költségekre is. Csak az általunk kifizetett, átutalt költségek kerülhetnek levonásra az adó meghatározásánál. Tehát igyekezzünk, hogy év végén minden kiadásunkat utaljunk át, hogy levonható legyen a jövedelem meghatározásánál.

A társaságok teljesítmény szemléletben könyvelnek, és adóznak.

Ha egy munka elkészült, azt ki kell számlázni, és a bevételek között is szerepeltetni kell, függetlenül attól, hogy azt meg kapta-e a cég vagy sem. Ha fizikailag teljesítettem egy megrendelést, az akkor bevétel.

Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelem úgy járt, hogy az elvégzett munkát 5 millió forintértékben kiszámlázta. A partner közben tönkrement, az ügyfelem pedig soha nem kapta meg a pénzét. Mivel egyéni vállalkozó volt, annyi szerencséje volt, hogy nem kellett a bevételbe beszámítani ezt az összeget, így nem kellett utána adót sem fizetnie. Ha az úgy történik, hogy társaságként nem kapja meg az ellenértéket, a meg nam kapott összeget is bevételnek kell tekinteni, ami növeli az adóalapot.

5. Az egyéni vállalkozás megszüntetés gyorsabb, és egyszerűbb.


Az egyéni vállalkozást megszüntetni és szüneteltetni a webes ügysegéden beküldött változás bejelentővel lehet.

A megszüntetést jól át kell gondolni. Nem szerencsés hirtelen, átgondolatlan döntést hozni a megszűnésről egyéni vállalkozóként sem. A megszűnéssel törlik az adószámot is. (Ha nincs mellette más tevékenység.)

Néhány szempont, melyeket át kell nézni, mielőtt a megszüntetés gombot megnyomjuk.

 • Vannak-e tárgyi eszközök, melyeknek ha nem járt le a kifutási ideje, akkor adófizetési kötelezettséggel járnak.
 • Fel kell leltározni a készletet, mely adóköteles bevétel, és fizetendő áfát jelent.
 • Biztosítási jogviszonyt rendezni kell.
 • Érvényesített adókedvezmények fenntartási ideje lejárt-e?
 • Fejlesztési tartalék teljes összegben felhasználásra került-e?

A megszüntetés kész van néhány perc alatt, és ez illetékmentes.

A könyvelőnek ugyan sok dolga van vele, mert záró bevallásokat, és a kijelentkezéseket meg kell csinálni. De ha a vállalkozó eldöntötte, hogy nem szeretne tovább működni, akkor néhány kattintással le tudja zárni a vállalkozói jogviszonyát. Ez azt is jelenti, hogy megszűnnek a vállalkozással kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségei.

Az egyéni vállalkozás hátrányai

Azt gondolom akkor lesz teljes a kép, ha néhány gondolatot írok az egyéni vállalkozás hátrányiról is.

1, Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó magánszemély teljes vagyonával felel a vállalkozása kötelezettségeiért.

A cégek tagjai csak korlátozottan, a társaságba bevitt vagyon mértékéig felelnek a cég tartozásiért. Mivel egy társaság általában több tagból áll, így a felelősség is megoszlik, a társasági szerződésben leírt tulajdonosi aránynak megfelelően.

2, Az egyéni vállalkozó nem lehet párhuzamosan BT beltagja, hisz ott is korlátlan lenne a felelőssége. De BT kültag lehet, és KFT-t is alapíthat párhuzamosan.

3, Az egyéni vállalkozónak minden évben a teljes jövedelmét le kell adóznia. A jövedelmét adózatlanul nem viheti át a következő évbe. A cégek esetében a tagok viszont dönthetnek úgy, hogy a cég az adott évi nyereségét nem osztják ki osztalékként a tulajdonosoknak, hanem eredménytartalékba helyezik. Ekkor a tagok nem kapnak osztalékot, de nem is adóznak.

4, A társaságok társadalmi megítélése pozitívabb. A partnerek a cégeket tőkeerősebbnek gondolják.

A társaságoknak minden évben be kell nyújtani a beszámolójukat a cégbíróság felé. A beszámolóból jól kiolvashatóak a cég működésének adatai.

Ilyen nyilvános, mindenki által hozzáférhető adatbázis még nincs az egyéni vállalkozókról. (A NAV oldaláról letölthető ugyan az SZJA bevallás egy szűk kivonata, de az nem sok használható információt tartalmaz.)