KOBAKA Blog


Az átalányadózás szabályait a személyi jövedelemadó törvény tartalmazza. Csak egyéni vállalkozó választhatja. Sajátos szabályokat tartalmaz a jövedelem meghatározására, az adómentes keret számítására, és a járulékok fizetésére. Szabályozása nem mondható egyszerűnek.

Hideg zuhanyként érintett a 2022.július 12-én elfogadott KATA törvény. Ez még hivatalosan nem jelent meg, de nagy változás nem várható. Most összefoglalom a legfontosabb új szabályokat, hogy segítselek a jövő tisztánlátásában.

Nem csak a vállalkozók esetében jöhet szóba a cégautó adó fizetés. Ha a magánszemély költséget számol el a személygépkocsival kapcsolatban, akkor neki is fizetni kell cégautó adót.

Attól függ, hogy éppen milyen szerepben, és milyen élethelyzetben vagyunk. Az a legjobb, ha minkét szereplő élethelyzetének ez megfelelő. Érdemes tisztában lenni, ennek a jogviszonynak az előnyeivel és a hátrányaival, nehogy később a várthoz képest mást kapjunk. Hisz csalódni senki nem szeret.

Az "Egyszerűsített munkaviszony" egy összefoglaló fogalom, mely magába foglalja az alkalmi munkát, és az idénymunka több típusát. Az alkalmi munkának igen sok elnevezése terjedt el a hétköznapokban. Amikor ilyeneket hallasz, hogy:

Általában munkaviszonyban történik a diákok alkalmazása. Az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Tehát, ha elmúltál 16 éves , akkor dolgozhatsz hivatalosan.

Itt nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk, hogy főállású kiadózóról van-e szó, vagy NEM főállásúról. Más elbíráslás alá esik a biztosítás szempontjából, hogy főállású KISADÓZÓ-ról és más, ha mellékállásúról.

A héten úgy hívott fel egy ismeretlen ügyfél, hogy könyvelőt keres,mert "szeretné kiváltani a KATA-t." Az átlag adózó, mivel nem ismeri az adózási fogalmakat, valami pontatlan, és népszerűvé vált kifejezést használ, annak megfogalmazására, hogy mit szeretne. Ez hasonló ahhoz, amikor azt mondják, az egészségbiztosítást saját magunk után történő...


IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!