KOBAKA Blog


Itt nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk, hogy főállású kiadózóról van-e szó, vagy NEM főállásúról. Más elbíráslás alá esik a biztosítás szempontjából, hogy főállású KISADÓZÓ-ról és más, ha mellékállásúról.

A héten úgy hívott fel egy ismeretlen ügyfél, hogy könyvelőt keres,mert "szeretné kiváltani a KATA-t." Az átlag adózó, mivel nem ismeri az adózási fogalmakat, valami pontatlan, és népszerűvé vált kifejezést használ, annak megfogalmazására, hogy mit szeretne. Ez hasonló ahhoz, amikor azt mondják, az egészségbiztosítást saját magunk után történő...

Ezek a feladatok a magánszemélyek adókötelezettségeivel összefüggésében sorakoznak. Az adótörvények adatszolgáltatási és bizonylat kiállítási kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók számára, a magánszemélyek éves jövedelem és adóelszámolásával összefüggésben.

Az adószámla egy alapvető nyilvántartása az adózásnak. Itt jelennek a kötelezettségeink, és az adó befizetéseink. Nem mindegy, hogy az egyenlege tartozást, vagy túlfizetést mutat. Igazán egyik sem jó. Az adószámla átvilágításával, ezt érdemes évente egyszer átnézetni. Cégünk ezen szolgáltatásáról itt olvashatsz.

A bruttó fizetés az, ami szerepel a munkaszerződéseden, és 2020-tól ezt kézhez is kaphatod. Új szabályok vannak a családi adókedvezménybe, így a teljes SZJA-T és Járulékokat érvényesíteni tudod. Ez pedig lenullázza a tőled levonásra kerülő összeget.

2020.Július 1-től csak azok a költség számlák számolhatók el a vállalkozásban, amin rajta van az ADÓSZÁM!
Ha magánszemélyként vásárolsz, akkor NE ÍRASD RÁ az adószámodat. A NAV rendszerében minden adószámmal kiállított számla látszik.
2020.Július 1-től lekérhető a kiadási számláid listája.
Ezt a listát érdemes összevetni, a rendelkezésedre álló...

Ezek a szabályok 2021-től érvényesek! 2022-ben ezek a szabályok változatlanok. Az egy partnerrel kapcsolatban lévő vállalkozóknak továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani erre.


IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!