Tisztában van vele, mi is az az adóalap?

2023.01.10

Nézzük akkor, mi is az az összevont adóalap.


Az összevont adóalap: A fent leírt bérjellegű jövedelmek, az önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek együttes összege az összevont adóalap.

Ha például a törvény az elsőházasok kedvezményét említi, mely az összevont adóalapból érvényesíthető, akkor elég azt tudnod, hogy a megszerzett jövedelmed ide tartozik-e. Ha csak bérbeadásból származó jövedelmed van, és most mentél fejhez, akkor a bérbeadásból származó jövedelmedből tudod érvényesíteni az elsőházasok kedvezményét, mivel a bérbeadásból származó jövedelem része az összevont adóalapnak.


Tehát, ha a törvény adóalap kedvezményt fogalmaz meg, akkor mindig a bruttó munkabér, a megállapított táppénz, a bérbeadásból származó jövedelemből lehet a kedvezmény összegét levonni.

Pl. egy gyerekes családnál az adóalap kedvezmény 66 670 Ft. Tehát, ha a Te bruttó fizetésed 200 000 Ft, akkor ezt csökkentheted a kedvezmény összegével.

Így az adóalapod 232 000 - 66 670 = 165 330 Ft. A 133 330 Ft után kell 15% személyi jövedelemadót fizetni.

Ha lenne ezzel kapcsolatban még kérdésed, keress fel elérhetőségeim egyikén!

Úgy gondolom az adóalap helyes meghatározása nagyon fontos, hisz ez képezi az alapját, a helyes adó kiszámításához. Pedig szerintem a köztudatban, és a médiában is sokkal többet beszélünk az adóról, és adókedvezményekről, mint magáról az adóalapról. Valószínű azért is ismerjük magát az adót jobban, hisz ez az, ami terheli a pénztárcánkat. De szerintem, ezt itt, és most rendbetettük.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!