Ön tudta? Mi a külömbség az adó és az adóalap között?

2023.01.08

Adóalap, és az adó megkülönböztetése

Egyes adókedvezmények az adóalapból érvényesíthetőek, és az adóalapból határozhatóak meg, míg más kedvezmények pedig, a már kiszámított adóból. Így, az adókedvezmények megértéséhez alapvetően fontos, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni az adóalapot, és az adót.

Nagyon leegyszerűsítve az adózás képlete:

Adóalap * Adómérték = Adó

Pl: Bruttó bér * 15% = Személyi jövedelemadó

Tisztázzuk mi a különbség az adóalap, és az adó között.

Az adóalap: Az adó alapjának nevezzük azt a pénzben vagy más vagyoni értékben megjelenő összeget, amely után az adóalany az adó fizetésére kötelezett. Az adóalapból számoljuk ki az adót.

Egy korábbi cikkemben részletesen kifejtettem az adófizetéssel és adószámlával kapcsolatos tudnivalókat, melyről bővebben itt tájékozódhatsz.

Az adóalap jellemzően:

1, Bérjellegű jövedelmek: munkabér, jutalom, betegszabadság, gyed, táppénz,

A bérjellegű jövedelmeknél az adó alapja általában a munkaszerződésben szereplő összeg, vagy törvény által megállapított díj. Ebben az esetben költségek nem vonhatóak le. A bruttó munkabér, bruttó jutalom, bruttó betegszabadság, a napi összegben megállapított táppénz, GYED, CSED összege képezi az adó alapját,

2, Önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek: megbízási díj, bérbeadásból származó jövedelem.

Itt az adóalap meghatározásához levonhatsz bizonyos költségeket (SZJA törvény mellékleteiben szereplő költségeket). Az adóalapot ebben az esetben úgy kapod meg, hogy a bevételekből levonod a költségeket, és az így megmaradt jövedelmed képezi az adó alapját.

Összevont adóalap fogalmával is gyakran találkozhatsz az adókedvezményekről szóló tájékoztatókban. Az adótörvények gyakran kötik a szabályokat, kedvezményeket az összevont adóalaphoz. Így ha ezt meg akarod érteni, az is tudnod kell, mi az összevont adóalap.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!