Nekem van adószámlám?

2022.03.17

Az adószámla egy alapvető nyilvántartása az adózásnak. Itt jelennek a kötelezettségeink, és az adó befizetéseink. Nem mindegy, hogy az egyenlege tartozást, vagy túlfizetést mutat. Igazán egyik sem jó. Az adószámla átvilágításával, ezt érdemes évente egyszer átnézetni. Cégünk ezen szolgáltatásáról itt olvashatsz.

Ez az egyik kedvenc témám, mert szeretem az egyszerű és átlátható dolgokat.Néha még el is szoktam vele szórakozni - ha a helyzet alkalmas - és megkérdezem az aktuális beszélgető partneremet.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó járulékait is az adószámlán tartja nyilván az adóhatóság.  

Neked van adószámlád?

A reakció általában először csend, és gondolkodási szünet, mert úgy érzik, hogy átverés van a dologban. A válaszok nagyon hasonlóak szoktak lenni:- Nekem nincs, nem is halottam róla.- Én nem nyitottam.- Ehhez biztos külön kérelem kell.- Ha lenne, akkor tudnék róla.
Ekkor egy kis mosoly után szoktam mondani neki, hogy bizony neked van adószámlád! Akinek adóazonosító jele van, annak van adószámlája.
Így van neked, a férjednek, a gyerekednek, a szomszédnak, szinte mindenkinek.

Miért nem kapok adószámla értesítőt?

A NAV évente egyszer, jelen szabályok szerint október 31-ig értesíti azokat az adózókat, akiknek az adószámlája 5 000 Ft-ot meghaladó adótartozást, vagy túlfizetést mutat. Ha az egyenlege nulla, vagy nem éri el az 5 000 Ft-ot, akkor nem kap értesítőt az adózó. Éppen azért van az, hogy akinek rendben van az adószámlája, mert mindig mindent befizet rendesen határidőre, akár évekig nem is kap adószámla értesítőt. Így akár el is feledkezik róla, hogy ilyen létezik. Néhány évvel korábban még ez volt a legjobb helyzet.Ha a postás a szomszédba dobja be az adószámla értesítődet, azonnal megindul a sus-mus...Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, iratkozz fel hírlevelemre!

De változtak a szabályok!

Most már, ha a természetes személy rendelkezik ügyfélkapuval, és nem tesz elektronikus kapcsolattartást kizáró nyilatkozatot, akkor a NAV papír alapon nem küld értesítést az adószámla állapotáról. A NAV kizárólag elektronikusan arról tájékoztatja a magánszemélyt, hogy adószámláját hol tudja lekérdezni.Tehát, most már nekünk kell tudni, hogy van adószámlánk, és azt nekünk kell nyomon követnünk! A felelősséget átadja a NAV a magánszemélynek. Az adózónak magának kell megkeresnie az ügyfélkapuján az adószámláját, le kell töltenie, és értelmeznie az azon szereplő adatokat.

Az adószámla nem titkos, mindenki hozzáférhet a sajátjához.

Az ügyfélkapura belépve a saját felhasználói neveddel és jelszavaddal a szolgáltatások menüpontban találod meg.Ügyfélkapuról, elektronikusan bármikor lekérdezhető, vagy be kell menni a NAV-hoz személyesen, és ott kérhető tájékoztatás.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!


KO-BA-KA Adóiroda Kft.
www.kobaka.hu

Légy Te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!