Egyszerűen, a KOMA-val!

2022.12.02

Milyen feltételeket kell teljesítened?

Több feltételt is szab az adóhatóság ahhoz, hogy bekerülhess a köztartozás mentes adózói adatbázisba. Minden feltételnek meg kell, hogy felelj, ha egyel is gond van, akkor elutasítják a felvételi kérelmedet. A feltételek mindig a közzététel, azaz 10-ét megelőző hónap utolsó napján vizsgálják.

Feltételek:

1, A közzétételt ( tárgy hó 10-e) megelőző hónap utolsó napján, nincs az állami adó-és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozásod, valamint köztartozásod.

A nettó adótartozásod azt jelenti, ha az egyik adónemben tartozásod van a másikban túlfizetésed, de a kettő egyenlege még mindig túlfizetést mutat, akkor nincs nettó adótartozásod. A lényeg a túlfizetés legyen a több.

Javaslom az adószámla fejezetben leírtakat átolvasni, ahol részletesen ismertetem az adószámlát. Az adószámla rendbetétele ebben az esetben hasznos lehet.

2, A közzétételt megelőző hónap utolsó napján, nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott és el nem évült tartozása.

3, Az adózó nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett.

4, Csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt nem áll.

Van még két feltétel, de az már csak a nagy cégekre vonatkozik, ahol van külön szakember, ennek a karbantartására.

Amennyiben további kérdésed van, keress bátran elérhetőségeim bármelyikén!

Honnan tudom, hogy felvételt nyertem?

A NAV nem fog külön határozatot, nem fog értesítést küldeni a pozitív elbírálásról, hogy a felvett az adatbázisba. Onnan tudod, hogy minden rendben volt, hogy nem kapsz a tárhelyre hiánypótlásra felszólító levelet.

Ha minden feltételnek megfeleltél, egyszerűen a kérelem benyújtását követő hó 10-én megkeresed magad az adatbázisba. Benne kell, hogy legyél.

A további gyakran ismételt kérdéseket és azokra a válaszokat itt találod.

Miért nem találom magam az adatbázisban?

Ha mégsem vagy benne, nézd meg a tárhelyedet, hogy nincs-e hibaüzenet a korábbi kérelmedre. Nagyon sok apró hiba történhetett, néhányat leírok ide a teljesség igénye nélkül, amit ellenőrizz le.

- Biztosan elküldted a nyomtatványt?

A NAV rendszere egy ebev nyugtáját küld vissza, annak igazolására, hogy befogadta a kérelmedet. Ezt az ebev nyugtát keresd meg, mert ezzel tudod igazolni, hogy tényleg elküldted. Ez megmutatja így azt is, hogy nem csak elkjüldted, de meg is érkezett a NAV-hoz.

- Mikor küldted el?

Ha nem adtad fel az előző hónap utolsó napjáig a kérelmet, és átcsúszott erre a hónapra, akkor hiába keresed magad, majd csak a jövő hónapban leszel benne. Az ebev nyugtán a feladás dátumát is megtalálod.

- Érkezett-e hiánypótlásra felhívás a tárhelyedre?

A NAV az elektronikusan beadott kérelmekre, nyomtatványokra elektronikusan válaszol. Így hiába várod a postást, nem fog erre neked levelet hozni a NAV-tól. Neked kell megkeresned a felhívásokat a tárhelyeden.

- A hiánypótlást megfelelően javítottad-e?

A KOMA nyomtatványon javasolt telefonszámot, vagy email elérhetőséget feltüntetni, mert a NAV a gyorsabb ügyintézés érdekében, gyakran használja a szóbeli tájékoztatást. Amennyiben nem boldogulsz a hiánypótlás értelmezésével, vagy nem tudod megcsinálni, kérd a könyvelőd, adótanácsadód segítségét.


Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre