Vajon szerepelhetek a KOMA-ban?

2022.11.30

Ki szerepelhet ebben az adatbázisban?

Legegyszerűbben úgy fogalmazhatunk, az kérheti a felvételét, akinek van adószáma. Tisztázzuk, először is, hogy nincs mindeneinek adószáma. A magánszemélyeknek adóazonosító jelük van, ami a kis zöld adókártyán szerepel, és 8-al kezdődik.

Ha csak adóazonosító jeled van, akkor nem kérheted a felvételedet.

Van adószáma a cégeknek, Rt, Kft, Bt, Egyéni vállalkozó, Adószámos magánszemély, Őstermelő, Bérbeadó, Civil szervezetek, stb.

Az egyéni vállalkozók, és adószámos magánszemélyek kérelmük alapján, adószámmal és/vagy adóazonosító jellel is szerepelhetnek az adatbázisban. Amely azonosítót beírta a KOMA nyomtatványon, azzal az azonosítóval fog szerepelni. Az egyéni vállalkozó, vagy az adószámos magánszemély akár mindkét azonosítóval is szerepelhet az adatbázisban. Ekkor két külön nyomtatványon kell kérni a felvételét. Ebben az esetben adószámmal, és adóazonosító jellel is biztosított a lekérdezés, és az adószám megszüntetése esetén továbbra is az adatbázisban marad az adózó.

A KOMA nyomtatványon mit tartalmaz?

A beazonosításhoz szükséges személyes adatokon túl, kötelező nyilatkozni arról. hogy az előző hónap utolsó napjáig, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tettél. Tehát beadtál eddig minden adóbevallásodat, és be is fizettél minden adódat. Itt hívnám fel a figyelmedet ismét, hogy a befizetések nem helyettesítik a bevallásokat. Ekkor legalább kiderülnek az elévülési időn belüli hiányosságaid. A nyomtatvány nagyon egyszerű, könnyen kitölthető.

Ha szeretnél tanácsot kapni a kitöltéssel és az adatbázissal kapcsolatban, keress fel elérhetőségeim egyikén!

Mit tegyek, ha már nem szeretnék az adatbázisban szerepelni?

Az eddig említett KOMA elnevezésű nyomtatványon van lehetőséged arra, hogy a kérelmedet visszavont, vagy kérheted az adatbázisból való törlésedet.

Ha beadtam a kérelmemet, akkor mikor fogok bekerülni az adatbázisba?

Az adatbázis, minden hónap 10. napján frissíti a NAV, azaz aki még 9-én nem volt benne, az már lehet, hogy másnap 10-én benne lesz. Ahhoz hogy a 10-ei közzétételre kerülő adatbázisban szerepelhessél, a felvételi kérelmedet legkésőbb az előző hónap utolsó napjáig be kell adnod. Ha a KOMA nyomtatványt a tárgyhónapban adtad be, akkor leghamarabb a következő hónap 10.én fognak az adatbázisban megtalálni. Ez azért lehet fontos, mert ha olyan hivatalos kifizetést vársz, mely a nemleges adóigazoláshoz kötött, például pályázati pénz, nem fogod addig megkapni, míg egy NAV-os nullás igazolást nem mutatsz fel. Ekkor vagy vársz egy hónapot, vagy elbukod a pályázati pénzt.

Könnyen nyomon követheted a szükséges befizetéseket, ha figyeled az adószámládat. Ezzel kapcsolatban is van egy cikkem, amit itt olvashatsz!

Milyen feltételeket kell teljesítened?

Több feltételt is szab az adóhatóság ahhoz, hogy bekerülhess a köztartozás mentes adózói adatbázisba. Minden feltételnek meg kell, hogy felelj, ha egyel is gond van, akkor elutasítják a felvételi kérelmedet. A feltételek mindig a közzététel, azaz 10-ét megelőző hónap utolsó napján vizsgálják.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!