Mi a bruttó és a nettó fizetés közötti különbség?

2022.03.11

A bruttó fizetés az, ami szerepel a munkaszerződéseden, és 2020-tól ezt kézhez is kaphatod. Új szabályok vannak a családi adókedvezménybe, így a teljes SZJA-t és Járulékokat érvényesíteni tudod. Ez pedig lenullázza a tőled levonásra kerülő összeget. Készítettem egy egyszerű kalkulátort, mellyel ki tudod számolni, hogy a bruttó fizetésedből, mennyit kapsz kézhez. Kattints ide érte!

De hát akkor miért beszélünk bruttóról?

Amikor a munkáltatóddal a bérről tárgyalsz, akkor is többnyire a bruttóról beszéltek. A minimálbért meghatározó jogszabályok is bruttó bért tartalmaznak. A bruttó munkabérnek azért van jelentősége, mert ez az összeg képezi a legtöbb ellátás alapját (például táppénz, csed, gyes, munkanélküli járadék). Az adóbevallásodban is a bruttó összeg kerül beírásra. Szja bevallásokat is készítünk, melyről itt olvashatsz. A bruttóbérből történik az adók és járulékok meghatározása.A bruttó bér képezi a személyi jövedelemadó kedvezmények meghatározásának alapját. Így gyakran nevezik az adótörvények a bruttóbért adóalapnak is. (Ezt nem árt ha tudod.)  Hogy kellőképpen tájékozott, és magabiztos légy, iratkozz fel hírlevelemre.

A bruttó általában magasabb összeg, mint a nettó.

A nettó az az összeg, amit megkapunk. Ugyanannyi bruttó bérért dolgozó személyek, akár egymástól nagyon eltérő összeget is vihetnek haza. Ennek a különbözetnek az az oka, hogy a nettó összeg meghatározása során lehet érvényesíteni az adó- és járulékkedvezményeket.Például, aki magas gyerekkedvezményt tud érvényesíteni, annak magasabb lesz a nettó fizetése, amely el is érheti a bruttót. A súlyos fogyatékossági kedvezmény szintén levonható az adóelőlegből, így ha kevesebb adóelőleget vonnak, akkor magasabb összeget lehet kézhez kapni.Ha egy magánszemélynek letiltás is terheli a fizetését, amit a nettóból vonnak, akár 50%-kal is kevesebb lehet a nettó fizetése. Ha még mindig nem érted, miért annyi a nettód, amennyit megkapsz, adótanácsadás keretében szívesen tájékoztatlak. A "Bér és járulék kalkulátorral" te is próbálkozhatsz számolgatni.


A nettó általában alacsonyabb összeg, mint a bruttó.

A nettó és bruttó fizetés akár lehet egyforma is. Szóval, nem mindegy, hogy bruttóról, vagy nettóról beszélünk! Ezt mindig tudd, amikor fizetésről tárgyalsz a munkáltatóddal, vagy a barátokkal. A múlt héten a keresztlányom keresett meg, hogy az új munkahelyén 280 000 ft bruttót ígértek neki, de nem tudja, hogy akkor ebből mennyit fog megkapni. Ezzel a kalkulátorral azonnal kimutattam neki. Töltsd le, és számolgass TE is.

Ha meglesznek a 2023.év minimálbér összegei, akkor a kalkulátort frissíteni fogom, és automatikusan kiküldöm mindenkinek, aki ezt most innen letölti.

Iratkozz fel hírlevelemre!

2020.11.20.

KO-BA-KA Adóiroda Kft.
www.kobaka.hu

A KOBAKA blog legfrissebb bejegyzései

Légy Te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!