Honnan tudom, hogy a munkáltatóm milyen adatokat adott le a NAV-nak?

2023.04.20

A munkáltató az év közben megszűnt munkaviszony után és év végén kiadja a jövedelemigazolást. Ennek neve:

  • ADATLAP – évközi kilépéskor
  • M30 Munkáltatói igazolás, év végén.

A munkáltató, a kiállított igazoláson feltünteti az általa kifizetett jövedelmeket, a levont adókat, és az érvényesített adókedvezményeket.

A munkáltatói igazolások összevontan, összesítve tartalmazzák azokat az adatokat, melyet a munkáltató havonta a 08-as bevalláson lejelentett az adóhatóságnak. Tehát minden magánszemélynek kezében van az a dokumentum, ami tartalmazza azokat az adatokat, melyet a NAV is megkapott havonta. Ezen az igazoláson lévő adatokat kell összehasonlítani az adótervezeten szereplő adatokkal. Sajnos ez nem egyszerű!

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. 

Az adóbevallás kitöltését nem tanítják sehol!

Csak a magánszemély szorgalmán, felelősségén, és nem kis mértékben értelmi képességén múlik, hogy boldogul-e az adótervezet hibátlan átnézésével.

Véleményem szerint az adótervezet megértése, értelmezése az átlag polgár számára nem egyszerű, és nem könnyű. Viszont a felelőssége igen nagy. Ráadásul én úgy tapasztalom, hogy az évek előrehaladásával, egyre jobban fejlesztik, így egyre bonyolultabbá, összetettebbé válik. Számítástechnikai része is egyre nehezebb, mely újabb kihívás az idősebb generáció számára.

Az adótervezet munkáltatónként, kifizetőnkként mutatja be a bruttó béreket, jövedelmeket, a levont adóelőlegeket, külön sorokban feltüntetve.

Ha egy éven belül több munkáltatója volt az adózónak, akkor az ott kapott jövedelmeit, adóit, összevontan kell beírni, összesítenie kell.

A jövedelmeket és az adókat összesíteni kell a bevallásban!

Ha az adóbevallásban fizetendő adó szerepel, akkor azt a bevallási határidőig meg kell fizetni. A befizetésre több lehetőség is van, banki átutalással, csekken, melyet a NAV kirendeltségeken lehet kérni, és kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is teljesíthető a befizetés.

Ha az adótervezetben az adózónak visszajáró adó szerepel, akkor meg kell adni a postacímet, vagy bankszámlaszámot, ahová vissza szeretné kapni a pénzét. Ha ezt nem tünteti fel, akkor az összeg az adóhatóságnál marad.

Készítettem az adókedvezményekről egy rövid felsorolás szerű összefoglalót. 

Ekkor várja, várja, de nem jön a pénz!

De a pénz nem vesződik el elévülési időn belül. Ha mégis szeretnénk megkapni a visszajáró adónkat, akkor egy másik nyomtatványon lehet kikérni. Ha szakemberrel átnézettük volna a tervezetünket, akkor nem kerülünk ilyen helyzetbe.

Gyakori hiba, hogy az adótervezet adatai nem egyeznek meg, a munkáltatói igazolással. Ezen eltéréseknek több oka is lehet, itt leírok néhányat.

  • A munkáltató rosszul nyomtatta ki az igazolást. Például, egy évben kétszer is dolgozott a munkavállaló ugyanannál a cégnél, de csak az egyik időszak került rá az igazolásra.
  • A munkáltató nem megfelelő nyomtatványon adta ki az igazolást.
  • A kiadott igazoláson hiányosak az adatok. Például, én gyakran tapasztalom, hogy a járulék kedvezményeket tartalmazó oldal nem készül el. Van könyvelő aki úgy gondolja, hogy nem volt kedvezmény érvényesítve, így ez az oldal nem is kell csatolni. De amit én nem látok, akkor azon bármi lehet!
  • A leggyakoribb hiba, hogy a munkáltató utólag módosított valamilyen adatot a bérszámfejtés során, de azt nem javította ki a 08-as bevallásban. Így a munkáltatónál lévő adatok nem egyeznek a NAV-hoz havonta leadott adatszolgáltatással.
  • Az igazolásokat le kell dátumozni, és cégszerűen alá kell írni a kibocsájtónak. Javaslom, hogy a magánszemély a saját példányát is írja alá, mert ez így hiteles.

Hasznos adózási infóért iratkozz fel hírlevelemre!