A KATA "vállalkozási forma" vagy "adózási mód"?

2022.04.14

Mi is ez a KATA pontosan?

A héten úgy hívott fel egy ismeretlen ügyfél, hogy könyvelőt keres,mert "szeretné kiváltani a KATA-t." Az átlag adózó, mivel nem ismeri az adózási fogalmakat, valami pontatlan, és népszerűvé vált kifejezést használ, annak megfogalmazására, hogy mit szeretne. Ez hasonló ahhoz, amikor azt mondják, az egészségbiztosítást saját magunk után történő fizetésre, hogy "magam után fizetem a TB-t". Vagy még egy kedvencem az alkalmi munkavállaló "napi bejelentés" kifejezésének a használata. Addig nincs is ezzel baj, míg értjük a tartalmát, a kifejezések utána könnyen megtanulhatók.

Tehát a KATA egy adózási mód, melyet a vállalkozók választhatnak.

A KATA szabályait egy külön törvény szabályozza, erről lesz szó a "KATA-Zárás tanulsági"című előadásomon. Foglald le a helyed most, és könnyebben, pontosabban ki fogod tudni magad fejezni!

Tehát, ahhoz, hogy KATA-s vállalkozó lehess, először azt kell kitalálni, hogy milyen vállalkozást szeretnél indítani, azaz milyen vállalkozási formában szeretnél működni. Tehát először vállalkozóvá kell válnod.

Lehetsz egyéni vállalkozó, de alapíthatsz BT-t egy másik taggal, KFT-t, vagy lehetsz akár őstermelő is. Tehát először vállalkozási formát kell választanod. Ehhez, mindenképpen érdemes egy adótanácsadóval konzultálni. Itt olvashatsz irodánk adótanácsadói szolgáltatásiról.

Ki lehet KATA-s ?

Ha a KATA szerint akarsz adózni, akkor négy vállalkozási formából választhatsz. A fent felsoroltakból maradt az Egyéni vállalkozás, a BT, KKT, Ügyvédi iroda. A KFT soha nem lehet KATA-s.

Ha netán egyéni vállalkozó is vagy, és BT kültag is, akkor csak az egyik helyen választhatod a KATA-t. Egyszerre több helyen KATA-t fizetni nem lehet.

Tehát, a KATA nem egy vállalkozási forma, hanem egy adózási mód, amit csak a vállalkozók egy része választhat. A vállalkozási formákról még sokat fogok írni. Ne maradj le róla!

Kérd az "Egyéni vállalkozás előnyei" című tanulmányomat, ahol összeszedtem 5 +1 pontban az egyéni vállalkozás legfontosabb előnyeit.

Mikor választhatod a KATA-t?

Választhatod az indulás napjával, vagy a folyamatos működés során.

Ha már aktív vállalkozásod van, akkor csak a következő hónap elsejétől térhetsz át a KATA adózásra. Ha tehát, májustól KATA-s akarsz lenni, akkor azt a NAV-hoz kell bejelentened legkésőbb április 30-ig. A bejelentés határideje, a KATA választását megelőző hónap utolsó napja. Ha 1-én szólsz a könyvelődnek, akkor elkéstél, mert ha 1-én jelenti be, hogy te KATA-s akarsz lenni, az már csak a következő hónaptól él. Ez könyvelői feladat, ne hagyd ki belőle.

Sok-sok gyakorlati példa, és adózási sztori a "KATA Zárás tanulságai" előadásomon. Gyere el!

Mikor érdemes KATA-sként indítani egy vállalkozást?

Hónap végén, vagy a hónap elején?

Erre nincs egy jó válasz! Van akinek az elején, és van akinek bármikor a hónapban.

Több szempontot is jó, ha figyelembe veszel. Mennyi lesz a várható bevételed? Kényelmesen beleférsz-e az áfa mentes, azaz alanyi mentes határba? Van-e már adószámod? Van-e biztosításod az egészségügyi ellátásra?

Ezekre a kérdésekre a a "KATA Zárás tanulságai" előadásom alatt folyamatosan meg fogom adni a választ. Csak, hogy itt most ne maradjon teljes űr, a rövid válasz, hogy leggyakrabban a hónap eleje a legoptimálisabb egy KATA-s vállalkozás elindítására.

Mennyi KATA összege?

25 000 Ft a fizetendő KATA összege, a legalább heti 36 órás munka viszony esetén, ha több munkahelyed is van akkor a munkaidőket össze kell számolni. Pl. két 4 órás munkahely, 8 órának felel meg. Nyugdíjas,Külföldi, Napi tagozatos középiskolás, és főiskolás tanuló, abban az esetben is, ha 25.éves koráig a tanulmányait szünetelteti.

50 000 Ft, a KATA összege mindenkinek, aki az előző körbe nem tartozik, legalább egy napon az adott hónapban. Ha a hónap egy napján nincs munkaviszonyod, akkor már a magasabb KATA-t kell fizetned.

75 000 Ft. a KATA fizetés összege, aki ezt választja.

A KATA soha nem arányosítódik, mindig kereken 25 000 Ft, 50 000 Ft, 75 000 Ft-t kell fizetni, vagy semmit. Sok hasznos infó a KATA-ról, a hírleveleimben. Iratkozz fel!

Mikor válasszam a magasabb, 75 000 Ft-os KATA fizetést?

Ez az összeg képezi a táppénz alapját, és a munkanélküli ellátás összegét is ez alapján állapítják meg. Ha magasabb táppénzt, GYED-et szeretnél, akkor talán szóba jöhet a magasabb KATA. A 25 000 Ft-t fizető KATA-s, nem minősül biztosítottnak, és nem lesz ez alapján jogosult táppénzre, és álláskeresési ellátásra.

A KATA ellátási alapja 50 000 Ft esetében: 108 000 Ft

75 000 Ft esetében 179 000 Ft.

Mindenről részletesebben hallhatsz, ha eljössz a "KATA Zárás tanulságai" című előadásomra.Kattintsd ide a részletekért! Jelentkezz most!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó könyvelő

2022.04.15.

Légy TE az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Az magánszemélyek SZJA adóbevallását, Adótervezetét alátámasztó igazolásokról itt olvashatsz.