Töröltek a Koma-ból? Van rá megoldás!

2024.02.04
A KOMA  a NAV Köztartozás Mentes Adózói Adatbázisának a rövidítése. A KOMA-ba csak kérelemmel lehet bekerülni. A benyújtott kérelmedet a NAV megvizsgálja, hogy megfelelsz-e valamennyi fent leírt feltételnek. Ha valaminek nem felelsz meg 10 napos határidővel hiánypótlásra szólít fel. A hiánypótlásban részletesen leírásra kerülnek azok a hiányosságok, melyek miatt az adózó kérelme nem teljesíthető.

Honnan tudom, mit kell javítanom?

Ha a hiánypótlással határidőn belül mindent rendbe teszel, akkor a rendbetételt követő hónap 10-ig felvételre kerülsz. Ha a határidő eredménytelenül telik el, akkor elutasító határozat kerül kibocsátásra, mely szintén tartalmazza, hogy az adózó mely feltételeknek nem felelt meg.

Ha lenn ezzel kapcsolatban még kérdésed, keress fel elérhetőségeim egyikén!

Melyik dátumra kell figyelnem, hogy ne töröljenek ki?

Ha már szerepelsz a köztartozásmentes adózói adatbázisban, akkor még nem dőlhetsz hátra, mert folyamatosan résen kell lenned. A NAV aktualizálja ezt az adatbázist minden hónapban. A friss adatok minden hónapban 10-én kerülnek fel a NAV honlapjára. De neked nem ez a fontos dátum!

A hónap utolsó napján kell megfelelned a feltéteknek.

Tehát, ha folyamatosan bent szeretnél maradni ebben az adatbázisban, de megcsúsztál kicsit az adófizetéssel, igyekezz, hogy a hónap utolsó napjáig mindent rendezzél. A feltételeket a hónap utolsó napján vizsgálják, ezt jó ha tudod. De a legjobb, ha mindent határidőre rendezel, így akkor ez nem igényel külön odafigyelést. Sőt ekkor szoktam javasolni, ha valakinek nagyon fontos ebben az adatbázisban szerepelni, hogy legalább egy havi adókötelezettségének megfelelő túlfizetést tartson az adószámláján. Ekkor ha valamivel megcsúszik, akkor még az elég legyen arra, hogy a nettó tartozása ne forduljon negatívba.

Milyen feltételekkel szerepelhetsz a KOMA-ban? itt bővebben olvashatsz róla.

Mi történik, ha kitöröltek az adatbázisból?

A NAV értesítő levelet küld arról, hogy az adózó már nem felel meg a feltételeknek, és törölte a köztartozásmentes adózói adatbázisból. Ebben a levélben megjelöli azt is, hogy mely körülmények eredményezték az adatbázisból történő kizárását. A levél elektronikusan érkezhet a tárhelyre. Légy résen. Törlés esetén az adatbázisba történő felvétel, a kérelem ismételt benyújtásával kérhető.

Mit tehetek, ha nem értek egyet a törléssel?

A törlési értesítőre észrevételt tehetsz, ha nem értesz ezzel egyet. Az észrevételezésre a kézhezvételtől számított 8 napon belül van lehetőséged. A 8 napos benyújtási határidő elmulasztása elutasító határozatot eredményez. Az észrevételeket a NAV szintén 8 napon belül megvizsgálja. Ha az észrevételben foglaltak alapján az az adózó ismételten megfelel az adatbázisba történő felvétel feltételeinek, úgy az adatbázisba pótlólag felveszi. Ha az adózó az észrevételezés alapján sem kerülhet vissza az adatbázisba, akkor elutasító határozatot kap. Ekkor újabb kérelem benyújtásával kérheti az ismételt felvételét.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!