Kft. tagja mikor fizet a cége helyett?

2022.01.04

Sokan cégtulajdonosként úgy gondolják, hogy soha nem fizetnek a cég helyett, hisz ez a tartozás a cég tartozása. A tájékozottabb adózók viszont már tudják, hogy a cég kintlévőségeiért a tagok a társasági szerződésben leírt törzsbetétjének nagyságáig fellelnek. Na, de biztos, hogy az ilyen egyszerű? A könyvelésben szereplő tartozásokról a könyvelőd ad neked felvilágosítást. Nézz be a könyvelőirodánkba.

Biztos, hogy csak a törzsbetét összegéig felel a tag?

Egy korábbi írásomban a cég meghatározásával, és a tagok anyagi felelősségének fogalmával foglalkoztam.Ha pontosan tudni akarod, hogy ki az a cég, és TE biztosan tag vagy-e, és ez által van-e anyagi felelősséged a cég tartozásaiért, olvasd el egy korábbi írásomat. Címe: Na de ki az a cég?

Aktuális blog bejegyzésekért iratkozz fel hírlevelemre!
Most a tagoknak a cég tartozásaival kapcsolatos felelősségét bontanám tovább. Egy cég, egy gazdasági társaság a társasági szerződés aláírásával jön létre. A társasági szerződést csak ügyvéd készítheti el. Ebbe a társasági szerződésbe kerül leírásra, hogy kik lesznek a társaság tagjai, és milyen összeggel járulnak hozzá a cég működéséhez.

Valóban, Magyarországon a hatályos jog szerint a KFT tagjának a felelőssége a cég kötelezettségeiért csak a törzsbetétjének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulásra terjed ki.Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor mindenki csinálna egy KFT-t, befizetné a minimum 3 millió forint törzstőkét, és a 3 millió felett többé nem kellene kifizetnie a szállítókat, nem kellene befizetni az adókat, nem kellene kifizetni a hiteleket, hisz az a törzstőke feletti tartozás, az a cég tartozása. Ha a cég nem tud fizetni, akkor nem tud.

Szerencsére ez nem így van!

Ha cégvezető és/vagy a cég nem tud fizetni, akkor mondhatod, hogy jó ez a szabály, jó hogy így van, mert a törzsbetétek feletti tartozást neked nem kell kifizetned. Azaz, ezeket a tartozásokat soha nem kapják meg a partnerek, vagy a hatóságok, bankok, ha törzsbetétből nem futja rá. A pontos számokat a könyvelési nyilvántartásokból tudod kiolvasni. Adótanácsadó ebben nagy segítség lehet.

Na de fordítsuk meg a szerepet, és mi van, ha te a szállító vagy? Előállítottál egy terméket vagy elvégeztél egy szolgáltatást, leszállítottad az árudat, de a cég nem fizeti ki azt neked. Milyen érzés, ha neked tartoznak? Te miből fogod kifizetni az áru előállításának költségeit? Miből fizeted ki a dolgozóidat? Miből fizeted be az adódat?

Gondolom, hogy ezek után te is érzed, hogy ebben valahogy rendet kell tenni.A magyar polgári jog éppen a hitelezői érdekek védelme érdekében ezt jóval árnyaltabban szabályozza.A polgári törvény a főszabály szerinti "korlátlan felelősség" felbujtó szavára tekintettel, a visszaélések megakadályozására megfogalmaz kivételeket, és a felelősséget a társaságról átviszik annak tagjára.

Amikor a felelősséget a társaságról átviszik annak tagjára, a felelősség-átviteli szabály lép életbe.

A felelősség-átviteli szabály azt jelenti, hogy a tag felel a társaság tartozásaiért, azaz akár a teljes magánvagyonával a magánszemély tag köteles a társaság kintlévőségeit kifizetni.Ha még ezek után tovább tudod olvasni az írásomat, akkor megnyugtatlak, hogy ebben is vannak kivételek. A nyugodt alvásodért, szerezz minél több infót a témában. Iratkozz fel hírlevelemre!

A kivételek védik a szabálykövető tagokat.

Fontos, hogy a felelősség-átviteli szabály alkalmazására kizárólag a kényszertörlési eljárással vagy felszámolási eljárással megszűnt cég esetében van lehetőség. Nem alkalmazható a felelősség-átviteli szabály, ha egy cég végelszámolással szűnt meg, hisz a végelszámolásnak éppen az a lényege, hogy a cég minden tartozását rendezte. A felelősség-átviteli szabály arra az esetre szolgál, amikor a tag vétkes, jogellenes magatartásának eredményeképpen a társaság hitelezőinek kárt okoz, és ez a kár a társaság vagyonát meghaladja.A tagok felelőssége különösen akkor állapítható meg, ha a tag a cég vagyonával sajátjaként rendelkezett.A felelősség-átvitel szankciója abban az esetben állapítható meg, ha a társaság tagjának felróható magatartása és a hitelezőnek okozott kár között ok-okozati összefüggés van. Ez a felelősség-átviteli forma csak akkor hívható elő, ha társaság vagyona a hitelezői igényeket, tartozásokat egyébként nem fedezi. Ennek értelmében a társaság köteles elsődlegesen helytállni a tag jogellenes magatartásával okozott károk megtérítése esetén a hitelezők irányában fennálló tartozásokért. Nézd meg a könyvelőirodai szolgáltatásainkat!
Én mindenképpen a megelőzést javaslom ahhoz, hogy a tag ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor bizonyítania kell a fenti vétségek, jogellenes magatartások valótlanságát. Ehhez azonban ismernie kell a cége beszámolóját.

Kovácsné Bakó Katalin - Adótanácsadó, Könyvelő
Iratkozz fel hírlevelemre!

Légy Te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!