Na de ki az a cég?

2022.01.05

Magyarországon kialakult az a tévhit, hogy a KFT tagja a cég tartozásaiért nem felel, mert az a cég tartozása, és a cég tartozásáért minden esetben kizárólag a társaság felel.
Ezt nézzük meg egy kicsit pontosabban.

Ha az a tartozás a cég tartozása, akkor azt igen is a cégnek kell kifizetni. Na de a cég nem tud sorba állni a postán, hogy befizesse a készpénzt, egy cég nem tud dönteni egy banki átutalásról, szóval ezeket a tevékenységeket egy tárgy, egy fogalom nem tudja végrehajtani. Legalábbis még a mai földi létezésemben, akármilyen előrehaladt az informatika, én nem tudok róla. De folyamatosan jönnek ki az újdonságok ebben a témában is. Ha nem akarsz erről lemaradni, iratkozz fel hírlevelemre.

Akkor ki az a cég, aki nekem fizetni fog?Akkor ki tudja kifizetni, ha a cég nem?Na de ki az a cég?

 A céget tagok alapítják, legtöbb esetben magánszemélyek. A magánszemélyek pénzt vagy eszközt bocsátanak a cég rendelkezésére, hogy meg tudja kezdeni a tevékenységét, és tudja folytatni a működését. Pénz, vagyoni hozzájárulás nélkül senki nem lehet tag.A tag vagyoni hozzájárulását törzsbetétnek nevezzük. Ez konkrétan, forintban meghatározott összeg.Szóval, minden cég, legyen az KFT, BT, RT, tagokból, magánszemélyekből áll, akik összedobták a pénzüket. Ezek könyvelésének, és a beszámolóban való megjelenítésének egyeznie kell a társasági szerződésben leírtakkal. A könyvelőnek nagy felelőssége van ebben. Nézz be a könyvelőirodánkba!

Tehát a cég több magánszemély közös tulajdona.

A hatályos jogszabályok szerint a KFT tagjának a társasággal szemben, mivel pénzt, vagyont bocsátott a rendelkezésére, jogai és kötelezettségei vannak.A KFT tagjának kötelezettségei között ott szerepel, hogy felelősséget vállal a cég tartozásáért. A tag kötelezettségei közül most a tartozások megfizetésével foglalkozok. Később írok még ezzel kapcsolatos tapasztalatokról. Ha szeretnél ehhez a tapasztalatokhoz  hozzájutni, iratkozz fel hírlevelemre.

Akkor ki fogja kifizetni a cég tartozását?

Ha a cég nem tudja kifizetni a tartozását, akkor azt a tagnak kell kifizetni.A Korlátolt Felelősségű Társaság esetében, ahogy a nevében is benne van, így a magánszemély tagnak KORLÁTOLT a felelőssége. A KFT tag nem felel a cég összes tartozásaiért.A tag felelőssége csak a törzsbetét nagyságáig terjed.

Számokkal kifejezve, nézzünk egy példát:
A magánszemély 2 millió forinttal lép be a cégbe. A cég néhány évi működése során felhalmozott 5 millió forint tartozást. Ettől a magánszemély tagtól a beadott 2 millió forintnak megfelelő összegig követelhető, hogy rendezze ki a cég tartozását. A maradék 3 millió forintot, a többi tagnak kell kifizetnie, szintén a beadott törzsbetétjének nagyságában. Adótanácsadás keretében átvizsgálom a céged tőke összetételét, és tanácsot adok azok rendezésére, ha szükséges.

Tehát a magánszemély tag fizet a cég helyett.

A tag számára ez így nem is tűnik olyan veszélyesnek és bonyolultnak.E jogszabály miatt azonban kialakult az az általános tévhit, hogy a KFT tagja bármit megtehet, hisz a hitelezők kiegyenlítéséért a társaság felel. Neki csak annyit kell fizetnie, amennyi a törzsbetétje. Ezért döntenek sokan KFT alapítása mellett a BT és az egyéni vállalkozás helyett.

De pedig KFT tagnak lenni, kellő ismeret hiányában, veszélyes és bonyolult.

A tagi jogviszony mitől lehet veszélyes és bonyolult? Figyeld a következő írásomat, mert abból megtudhatod. Hogy ne maradj le róla, iratkozz fel hírlevelemre.


KO-BA-KA Adóiroda Kft.
www.kobaka.hu

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!