Ellopták az autódat. Kell-e gépjárműadót fizetni ilyenkor?

2023.03.06

Sajnos előfordul, hogy lopás áldozata leszel. Hihetetlen, hogy az életben mindennek van adózási vonzata. Az ilyen eseteket is szabályozza az adótörvény. Szerencsére, ekkor a gépjármű adó kötelezettség szünetel. Persze itt is vannak részletszabályok, úgy hogy olvass tovább!

Ellopták az autódat. Kell-e gépjárműadót fizetni ilyenkor?

Az Gépjárműadó fizetés szünetel a lopást követő hónap első napjától, annak a hónapnak az utolsó napjáig, amíg az autó a tulajdonoshoz vissza nem kerül. Az adó meghatározásánál, tehát teljes havi összegekkel kell számolnunk. Így fontos, hogy ne késlekedjünk a bejelentéssel, mert azzal nyerhetünk egy hónapot is.

Ha más adózási infókról sem akarsz lemaradni, iratkozz fel hírlevelemre!

A lopás tényét 15 napon belül a NAV-nak kell bejelenteni a GJADO nyomtatványon. A bejelentéshez csatolni kell a rendőrségi igazolást, a lopásról.

Ha az autó visszakerül a tulajdonoshoz, azt 15 napon belül, ugyanígy be kell jelenteni a NAV-hoz.

Ha az ellopott jármű nem kerül vissza a tulajdonoshoz, akkor az adófizetési kötelezettség a lopást követő év végén megszűnik.

A Gépjárművet kivontam a forgalomból. Kell gépjárműadót fizetnem?

A forgalomból kivont gépjármű után NEM KELL gépjárműadót fizetni. A forgalomból történő kivonást a Kormányhivatalban kell intézni. A kivonás ténye bekerül a gépjármű nyilvántartásba, melyről értesül a NAV.

Itt is működik az egyablakos rendszer, a hatóságok átadják egymásnak az információt.

A NAV a gépjárműadó változásával kapcsolatos leveleket a tárhelyre küldi ki. Ha a tárhelyen a levelet nem veszed át, attól még a rendszer átvettnek minősíti, és elvárja, hogy teljesíts az abban leírtakat. Érdemes a tárhely működésével is tisztában lenni. Kattints ide, itt találod, a rövid tájékoztatómat erről.

Mikortól nem kell adót fizetnem, ha kivonták az autót a forgalomból?

   Az adófizetési kötelezettség a kivonás hónapjának utolsó napjával szűnik meg. Ekkor a megváltozott gépjármű adóról határozatot ad ki a NAV. Tehát nem naptári napra történik az adó megállapítása, hanem még a kivonás hónapjában teljes havi gépjárműadót kell fizetni.

A NAV a határozatot a tárhelyre küldi ki, ezért érdemes figyelni.

További hasznos tartalmakért, iratkozz fel hírlevelemre!