Az egyéni vállalkozás hátrányai

2023.09.21

Amikor vállalkozásban gondolkodunk, nehéz eldönteni, hogy milyen vállalkozási forma a legjobb nekünk. Ez nagyon egyedi, így, azt gondolom, akkor lesz teljes a kép, ha néhány gondolatot írok az egyéni vállalkozás hátrányiról is. Készítettem egy blog bejegyzést az egyéni vállalkozás előnyeiről, ezt itt tudod elolvasni.  Erről érdemes konzultálni egy adó tanácsadóval! Itt kérj időpontot!

A tervezésnél fontos alapelv, hogy a hátrányokat is alaposan körbe kell járni, hisz ezek probléma esetén nagyon fel tudnak erősödni. Erről a témáról is lesz szó a Vállalkozói klubba. Itt tapasztalt vállalkozókkal tudsz beszélgetni, és hasznos tippekkel gazdagodsz!

Az egyéni vállalkozás hátrányai

1, Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan

Az első és talán a legerőteljesebb eltérés a KFT-vel szemben, hogy  az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a vállalkozása kötelezettségeiért. Itt tudsz találkozni velem!

A cégek tagjai csak korlátozottan, a társaságba bevitt vagyon mértékéig felelnek a cég tartozásiért. Mivel egy társaság általában több tagból áll, így a felelősség is megoszlik, a társasági szerződésben leírt tulajdonosi aránynak megfelelően. Erről jókat lehet beszélgetni a Vállalkozói klubba. Gyere el TE is! Nézz szét a klubba!

2, Az egyéni vállalkozó csak egyedül lehet vállalkozó, nem tud tagot maga mellé venni

Ez most egy kicsit idétlenül hangzott, de gyakran felteszik nekem azt a kérdést, hogy a feleségemet be vehetem az egyéni vállalkozásomba? Kibővíthetem a vállalkozásomat másik taggal?

Az egyéni vállalkozás egy egyszemélyes jogi forma. Ugyanazokkal a jogosultságokkal és kötelezettségekkel másik tagot bevenni nem lehet. De azért van arra megoldás, hogy egy társ bekerüljön az egyéni vállalkozásba. Sokat szoktam írni, az egyéb alkalmazási jogviszonyokról. Íratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!

Természetesen, van rá mód, hogy valahogyan a feleséget be vegyük a vállalkozásba. Tagként nem tud belépni, de, munkaviszonyosként, vagy megbízási díjjal, vagy alkalmi munkavállalóként lehet alkalmazni. De ez már egy alá-fölé rendelt jogviszony, más szabályokkal.

Az egyéni vállalkozó nem lehet párhuzamosan BT beltagja, hisz ott is korlátlan lenne a felelőssége. Két helyen korlátlan felelősséggel nem rendelkeztet. De BT kültag lehet, és KFT-t is alapíthat párhuzamosan. Bemutatok néhány előnyét még az egyéni vállalkozásnak a rövid tanulmányban.

3, Az egyéni vállalkozónak minden évben a teljes jövedelmét le kell adóznia. 

Az egyéni vállalkozó a jövedelmét adózatlanul nem viheti át a következő évre. Amit a naptári évben jövedelemként kimutatott az egyéni vállalkozó, azután május 31-ig adót is kell fizetnie.

A cégek esetében a tagok viszont dönthetnek úgy, hogy a cég az adott évi nyereségét nem osztja ki osztalékként a tulajdonosoknak, hanem eredménytartalékba helyezik. Ekkor a tagok nem kapnak osztalékot, de nem is adóznak. Ez nem annyira egyszerű, érdemes erről beszélgetni a többi vállalkozóval. Erre találtam ki a Vállalkozói Klubot.

Ezt az eredménytartalékba helyezett nyereséget, ami a tagok részére osztalékot jelenthet, a későbbi évekre eltolva, bizonyos feltételek figyelembe vételével később is kiadható. Az adófizetés a tagok részére az osztalék után a pénz átvételekor jelentkezik.

4, A társaságok társadalmi megítélése pozitívabb. 

Ez nem biztos hogy így van, de én ezt tapasztalom. Gyakran egy pályázaton nem indulhat egy egyéni vállalkozó, és az árajánlat kiírásoknál is láttam már hogy az egyéni vállalkozót kizárták. De vannak az egyéni vállalkozásnak más előnyei is.  Az egyéni vállalkozás előnyeiről itt olvashatsz!

A partnerek a cégeket tőkeerősebbnek gondolják.

Ha a további különbségekről szeretnél velem beszélgetni, és nyitott vagy, hogy átnéznem a TE vállalkozásod gazdálkodását bemutató Beszámolódat, akkor kávézz velem. Egy ára alatt sok új infóval térsz haza. Itt tudsz jelentkezni a Kávézz velem programra!!

A társaságoknak minden évben be kell nyújtani a beszámolójukat a cégbíróság felé. A beszámolóból jól kiolvashatóak a cég működésének adatai. Az egyéni vállalkozás gazdálkodása nem nyilvános, így nem lehet a gazdálkodásának alaposan utána nézni.

Egy adótanácsadó elmagyarázza a részleteket. Kérj időpontot az egyéni konzultációra!

Ilyen nyilvános, mindenki által hozzáférhető adatbázis még nincs az egyéni vállalkozókról. (A NAV oldaláról letölthető ugyan az SZJA bevallás egy szűk kivonata, de az nem sok használható információt tartalmaz.)

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, hogy tisztább képet láss az egyéni vállalkozás működéséről.

Gyere el a Vállalkozói klubba Debrecenbe, ahol hozzád hasonló vállalkozókkal át tudod beszélni a kérdéseidet.

Egy korábbi bejegyzésemben két szempont szerint hasonlítottam össze az egyéni vállalkozást és a KFT-t. De készítettem egy tanulmányt, melyben 5 pontban foglalom össze az egyéni vállalkozás előnyeit. Itt tudod letölteni!

Személyesen is beszélgethetsz erről a többi vállalkozóval a Vállalkozói klubban.

Ha KFT vezetője vagy, válaszd a KFT Vállalkozói Klubot, ha Egyéni vállalkozó vagy, akkor válaszd az Egyéni Vállalkozói Klubot!

Ha nem akarsz lamaradni, a jó kis zaftos adózási sztorikról, iratkozz fel hírlevelemre!

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e. Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

Ahogy látható annyira azért nem egyszerűek ezek a szabályok. Pontos betartásuk, megértésük nagy figyelmet igényel a vállalkozók részéről.

 

Az előző bejegyzésemben az egyéni vállalkozás előnyeiről írtam. Ezt 5 pontban szedtem össze a 24.év adótanácsadói tapasztalatom alapján. Hogy ne maradj le a következő blog bejegyzésemről, iratkozz fel a hírlevelemre! A vállalkozói klub most nyitva van. Várom még három vállalkozó jelentkezését, hogy teljes legyen a létszám. Légy TE  az új tagunk! Itt tudsz jelentkezni közénk!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó, könyvelő

2023.09.21