Egyéni vállalkozás előnyei!

2023.09.14

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e. Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

Amikor egy vállalkozás indításáról gondolkodsz, az egyik lényeges kérdés, hogy milyen jogi formában végezd a tevékenységedet. Egyéni vállalkozó legyél, vagy inkább társas vállalkozó, KFT-t, vagy Bt-t alapíts. Több szempontot is figyelembe kell venni a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásánál. Összeszedtem 5+1 pontban az egyéni vállalkozás előnyeit. Itt tudod letölteni!

A végleges döntés előtt megéri adótanácsadóval konzultálni az egyéni specialitások figyelembe vétele miatt.

Igaz, az egyéni vállalkozás előnyéinek bemutatását ígértem, de a a teljesebb kép érdekében megvillantanom egy kicsit a hátrányait is. Igen, megvannak a hátrányai is, épp úgy mint a társasági formában működő vállalkozásoknak. Az egyéni vállalkozás hátrányiról a blog bejegyzésemet itt olvashatod!

Tudod, az adózás után marad meg a profit! A nyereség, a profit megtervezésben nagy szerepe az adófizetésnek. Mindig tervezz bevételt a nyereségadó megfizetésére! 

Ehhez segítségül készítettem egy Vállalkozói Nyereség tervező kalkulátort. Ez a kalkulátor a nyereség utáni adót is kiszámolja! Rendeld meg, az adót spórolsz vele!

1. Előny: Olcsó elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi pénzbe kerül.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését a "Webes Ügysegéd"online felületen lehet elindítani. Ügyfélkapu regisztráció szükséges hozzá. A személyes azonosítás után egy 8-10 oldalas űrlapot kell kiállítani. Az egyéni vállalkozás 5+1 előnyét egy tanulmányban írtam le. Itt éred el!

Az űrlap kiállítása, és beküldése INGYENES!

Tehát, a hatóságok irányában nem kell fizetni semmit. Nincs illeték! Nincs eljárási díj!

Azon a napon, amikor ezt az űrlapot befogadta a rendszer, attól a naptól létrejött az egyéni vállalkozói jogviszony. Ez rengeteg kötelezettséggel, feladattal, és felelősséggel jár együtt. ( Még akkor is ha vállalkozóként nem csinálsz semmit!) Erről érdemes beszélgetni a vállalkozó társakkal. Lépj be a Vállalkozói klubba, ahol sok segítséget kapsz!

Azt javaslom, hogy egyedül semmiképpen NE állj neki az egyéni vállalkozás elindításának. Szakember szükséges a megfelelő adózási módok kiválasztásához, a kamara pedig segít az engedélyekkel kapcsolatos tájékoztatásban.

Az egyéni vállalkozás elindításakor az alábbiakról kell nyilatkozni:

  • vállalkozás székhelye,
  • a végezni kívánt tevékenység, TEAOR szám megjelölésével,
  • ki kell választani az áfa adózási módot,
  • nyilatkozni kell a KATA vagy ÁTALÁNYADÓZÁS választásról,
  • foglalkozás jellegét meg kell jelölni,
  • a szükséges végzettségek, és engedélyek meglétéről is nyilatkozni kell.

Ahogy láthatod, azért nem olyan egyszerű kérdések vannak rajta. Kérd az adótanácsadó segítségét!

Mit lehet még spórolni, azzal, ha egyéni vállalkozást indítasz?

Nincs szükség ügyvédre, ezáltal megspórolható az ügyvédi költség, és a cégbírósági eljárási illeték.

Hivatalosan nem szükséges hozzá alaptőke, jegyzettőke. Nincs minimum alapítási vagyon meghatározva.

Mégis mennyibe kerül az Egyéni vállalkozás elindítás?

A vállalkozás indítása előtt, érdemes egy órát konzultálni adótanácsadóval, a megfelelő cégforma és az adózási módok kiválasztásáról. Ennek az óradíja 10 000 és 30 000 Ft között van. A könyvelők egy vállalkozás beindításáért átlagosan kb. 20 000 Ft körüli összeget kérnek. 

Szóval, ha egy átlagot veszünk, akkor 20 000 Ft-ból kijön egy egyéni vállalkozás elindítása. Kérj időpontot az Egyéni adótanácsadásomra, és átbeszéljük neked mi a jó!

Ha erre nem sajnálod a pénzt, akkor Te magad is látni fogod a kötelezettségeidet, feladataidat, és némi adózási ismerettel indulsz el a vállalkozás világába.

2. Előny: Gyorsan lehet elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi időbe kerül.

Ha társaság alapítása mellett döntesz, akkor ahhoz ügyvédre lesz szükséged. Ha egyéni vállalkozás mellett döntesz, elég hozzá egy könyvelő, vagy egy adótanácsadó. Ismerj meg engem!

Az ügyvéd elkészíti a társasági szerződést, és az ehhez kapcsolódó iratok összeállítja. Ez igénybe vesz néhány napot. Ezután az ügyvéd benyújtja a cégbíróságra a cég bejegyzési kérelmét, és a cégbíróság bizonyos ellenőrzési eljárások elvégzését követően jegyzi csak be a céget. Tehát ez a leggyorsabb esetben is egy-két nap, vagy akár egy hét.

Az egyéni vállalkozás elindítása, ahogy már írtam, jelenleg a Webes Ügysegéd internetes felületen zajlik, a magánszemély ügyfélkapujának használatával. Ahhoz, hogy itt az űrlap megfelelően legyen kiállítva, előtte legalább egy-két óra megbeszélésre van szükség a könyvelő, és a leendő vállalkozó között. 

A könyvelő, vagy az adótanácsadó az egyeztetések után, egy óra alapos munkával kitölti az űrlapot, az ügyfélkapu használatával beküldi, és már el is indult az egyéni vállalkozás. Egyéni vállalkozás elindításában tudok neked segíteni! Kérj időpontot adótanácsadásra!

Ha elindult egy vállalkozás, 5 -15 napon belül bejelentkezési kötelezettsége van a vállalkozónak a különböző hatóságok felé. Mikor, hová, és hogyan kell bejelentkezni, ehhez már érdemes könyvelőt igénybe venni. Nézz be a könyvelő irodánkba!

Mennyi idő alatt indul el a leggyorsabban az egyéni vállalkozás?

Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, és az adózó is pontosan tudja mit akar, akkor 2 - 3 óra alatt elindítható az egyéni vállalkozás. Nálam ez a folyamat egy órás konzultációval kezdődik. Ekkor mindent átbeszélünk, ami az egyéni vállalkozás adózását, pénzügyeit, számlázását illeti. Ha a vállalkozó határozott válaszokat ad, akkor még 1-2 óra, és elindult az egyéni vállalkozás. Itt érsz el engem!

A vállalkozói lét egy magányos létforma volt. De ma már a klubok, az üzleti találkozók felszámolták ezt a magányosságot. Tartozz közénk! Debrecenben a vállalkozók havonta egyszer találkoznak, és jót beszélgetnek! Tartozz közénk!

3. Előny: Az egyéni vállalkozó független.

Az egyéni vállalkozó egyedül dönt a vállalkozásával kapcsolatos ügyekről.

Nem kell senkivel egyeztetnie, hogy kivel milyen szerződést köt, hogy mire használja fel a bevételét, hogy elbocsájt-e egy alkalmazottat vagy sem, tart-e év végi bulit vagy nem, és sorolhatnám.. Tehát mindent döntést egyedül hoz meg. 

Nincs tulajdonos társa, akivel kompromisszumot kellene kötnie fontos és kevésbé fontos kérdésekben. A bevételét és kiadásait maga tervezi meg és irányítja. Ehhez segítségül készítettem egy Nyereségtervező és adókalkulátort. Itt tudod megrendelni!

Szokták is mondani, egyedül "az övé az öröm, és övé a bánat is".

Vannak olyan típusú emberek, akik nem szeretnek osztozkodni, vagy nehezen alkalmazkodnak. Nekik ez a vállalkozási forma ideális.

Természetesen, meg vannak ennek a hátrányai is, melyről egy blog bejegyzésben szedtem össze a gondoltaimat. néhány gondolatot. Az egyéni vállalkozás hátrányairól itt olvashatsz!

A vállalkozói klubba mindenféle vállalkozóval találkozhatsz, akik megosztják veled a tapasztalatit. Állj be közénk! A klubról itt találod a részleteket!

Hasznos adózási tippekért iratkozz fel hírlevelemre!

Az adózás után marad meg a profit!

Az adóról soha ne felejtkezz el!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!