A KISADÓZÓ biztosítottnak minősül?

2022.05.12

Itt nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk, hogy főállású kiadózóról van-e szó, vagy NEM főállásúról. Más elbíráslás alá esik a biztosítás szempontjából, hogy főállású KISADÓZÓ-ról és más, ha mellékállásúról.

A főállású KISADÓZÓ biztosítottnak minősül. Ezt azt jelenti, hogy a megfizetett KATA ellenében jogosult az állam társadalombiztosítási ellátásaira. Az állam e szolgáltatásaiért külön, pluszba már nem kell fizetnie. A főállású kisadózó 50 000 Ft vagy 75 000 Ft kata-t fizet. Mi a különbség a az 50 000 Ft, sé a 75 000 Ft között?

Megtudhatod a "KATA Zárás tanulságai" című előadáson. Foglald le a helyed most!

Milyen ellátások illetik meg a főállású kata-t fizetőt?

  • Természetbeni egészségbiztosítási ellátás, pl.: háziorvosi ellátás, kórházi kezelés, gyógyszertámogatás,
  • Pénzbeli egészségbiztosítási ellátás, táppénz, CSED, GYED, gyermekápolási táppénz,
  • Nyugdíj iránti ellátáshoz szolgálati időt gyűjt,
  • Munkanélküli ellátásra is jogosulttá válik, ha elegendő ideig volt KATA-s.

Milyen ellátások illetik meg a NEM főállású kata-t fizetőt?

A leglényegesebb különbség, hogy a NEM főállású KATA-s ezen jogviszonya alapján, NEM minősül biztosítottnak. Tehát nem lesz jogosult a társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési járadékra sem. Itt a 25 000 Ft-t fizető Katásokról van szó.

Itt a hangsúly ezen "jogviszonya alapján" kifejezésen van. Ugyanis a másik, a vállalkozása melletti jogviszonyában biztosított. Pl. ha munkaviszonyban van, vagy tanuló. Hisz csak akkor fizethet 25 000 Ft kata-t, ha van mellette más jogviszonya.

Tehát a KISADÓZÓ így soha nem marad biztosítás nélkül. Sok hasznos infóért, iratkozz fel hírlevelemre!

Mennyi után kapom a táppénzt, vagy a GYES-t, GYED-t?

A főszabály szerint az társadalombiztosítási ellátásokat a járulék alap után határozzák meg. A járulék alap egy munkaviszonyosnál a munkabér, egy nem KATA-s egyéni vállalkozónál legalább a minimálbér, vagy az általa választott magasabb összeg. Általánosságban mondhatjuk, hogy az ellátásokat a jövedelmünk után kapjuk.

A kata-s vállalkozó bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett, így a jövedelme ebből nem állapítható meg. Így a törvény a fizetett KATA összegétől függően, egy egységes ellátási alapot határozott meg.

A KATA ellátási alapja:

50 000 Ft esetében: 108 000 Ft

75 000 Ft esetében 179 000 Ft.

Tehát egy táppénz, a GYED, CSED, az ellátási alap után kerül megállapításra. Ahogy ez látható, nem éri el a minimálbért sem. ( Alacsonyabb járulék fizetésért, kevesebb ellátás jár.)

Ezeket a szabályokat jó ha ismerjük, amikor a KATA szerinti adózás mellett döntünk. Így utólag nem ér bennünket meglepetés. Az "Egyéni vállalkozás előnyei" című tanulmányom segít abban, hogy tiszta képet láss, jó.e neked az egyéni vállalkozás.

Ügyfeleimnek mindig szoktam javasolni, hogy a KATA mellett érdemes valamilyen nyugdíj megtakarításban gondolkodni, illetve az Egészségpénztárak is segítséget nyújtanak egy súlyosabb betegség esetén.

Ha még érdekelnek a KATA kisbetűs szabályai, akkor gyere el a " KATA Zárás tanulságai" című előadásomra.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó könyvelő

2022.05.12.

Légy biztos adózási szabályok birtokába, hogy jó döntést tudj hozni!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

A kata-val kapcsolatban ezt a blog cikkemet is érdemes elolvasnod!