A gépjárműadót is a NAV-hoz kell fizetni!

2023.02.23

1.rész

A Gépjárműadót a NAV-hoz kell fizetni. A belföldi gépjárműadó 2021. január 1-től a NAV-hoz tartozik. Itt most csak kizárólag a belföldi gépjárművek adójáról írok. 2021. év elejétől az önkormányzati adóhatóságok helyett a NAV vette át a gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat.


   Mit csinál a NAV?

1, Megkapja a NAV AZ autók adatait a gépjármű nyilvántartásból. Azaz, amikor eladsz, vagy veszel egy autót, azt bejelented, vagy átíratod a Kormányhivatalban. Ez a tulajdonos változás bekerül egy állami adatbázisba, és mely innen az adatot átadja a NAV-hoz.

2, A NAV az autó adatai alapján megállapítja az adót.

3, A NAV nyílván tarja, hogy mennyi adót kell fizetned.

4, A NAV az adószámlán rögzíti a befizetett adó összegét.


Hogyan tudod meg, hogy mennyi Gépjárműadót kell fizetned?

A NAV év elején határozatot küld a fizetendő gépjárműadóról. Ez a határozat tartalmazza, mennyi adót kell fizetned, és mikor. Csak akkor küld a NAV határozatot, ha fizetned kell.

Ha nem kapsz határozatot, akkor nincs Gépjárműadó fizetési kötelezettséged. De azért ezzel óvatosan. Ha van autó a neveden, és valamilyen különleges mentességre nem vagy jogosult, akkor biztosan fizetned kell. Ha nem kapsz határozatot, vagy a tárhelyen nem nézted meg időben, az még nem mentesít a felelősség alól.

Tudtad, hogy a gépjármű adó összege levonható a cégautóadóból? Egy konkrét példán keresztül megmutatom, megéri-e neked cégautóadót fizetni.


Hová küldi a NAV a Határozatot?

Ha elektronikus kapcsolattartásra vagy kötelezett, azaz a NAV-os ügyeidet ügyfélkapun kell intézned, akkor az Ügyfélkapu tárhelyére küldi a NAV fizetést tartalmazó határozatot. Jellemzően, ha vállalkozó vagy akkor Ügyfélkapun kell intézned a dolgaidat, ekkor biztosan a Tárhelyre jön a levél.

Ha nem vagy elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, akkor postán is megkaphatod, bár ez egyre jobban nem jellemző.

Ezt a határozatot jól mentsd el, vagy tedd el, mert az év folyamán, ha nincs változás, többet nem küldi ki a NAV. Amennyiben szeretnél további hasznos tartalmakról olvasni, iratkozz fel hírlevelemre és ne maradj le!


   Mikor kell fizetni a Gépjárműadót?

Itt maradt a régi szabály. A helyi adók fizetési rendszerével megegyezően, az éves gépjármű adót két egyenlő részletben kell megfizetni.

  • az első félévi részletet március 15-ig
  • a második félévi részletet szeptember 15-ig


Hová kell fizetni?

Utaláshoz adatok:

NAV Gépjárműadó bevételi számla

NAV számlaszáma: 10032000-01079160

Megjegyzés rovatba feltétlenül írd bele az ADÓAZONOSÍTÓ JELEDET, vagy az ADÓSZÁMODAT. Mindegy melyiket írod, mert a NAV egy helyen tartja nyílván.

Akik postán kapják meg a Gépjárműadó határozatot, kapnak a borítékban csekket is. Ők csekken is befizethetik. Ekkor figyelj rá, hogy év elején kiküldik mind a két csekket, azt is amit szeptemberben kell befizetni. Két választásod van, vagy most befizeted mindkettőt, hogy el ne felejtsd szeptemberben, vagy jól tedd el, hogy megtaláld ősszel.

Mi van akkor, ha elveszítettem a csekket, és nincs bakszámlám?

Nyugi, a NAV bármelyik kirendeltségén adnak neked csekket. A NAV ügyfélszolgálatokon lehet bankkártyával is fizetni. AZ EFER rendszeren keresztül szintén lehet átutalással fizetni.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy mi történik akkor, ha nem veszed át a NAV-os levelet? Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés Téged sem, kattints a linkre és olvasd el erről szóló blogcikkemet.

Két részre bontottam cikkemet, melynek 2. részét itt olvashatod.

Ne maradj le az adózási aktualitásokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!