Pénzeszközöket érintő, hibás vállalkozói események.

2023.05.19

1. A vállalkozó rendszeresen a céges bankkártyát használja a saját, magánszemélyes vásárlásaira.      2. A vállalkozó "felszedi" a bankszámláról a pénzt, de az magáncélra költi el.                                              3. A vállalkozó a banki vásárlásait nem tudja lefedni számlákkal.                                                                    Az legfontosabb, hogy a vállalkozó tisztában legyen azzal, hogy szét kell választania a céges kiadásait a magánszemélyes vásárlásaitól.

A cég pénztára nem lehet a vállalkozó zsebében!

Ez szakmailag úgy hangzik, hogy a vállalkozás költségei között csak azok a kiadások számolhatók el, melyek kizárólag a vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez kapcsolódnak, és részben sem szolgálnak magán célokat.

Nézzük a fenti eseményeket részletesebben.                                                                                                    1. Mi könyvelők nagyon gyakran találkozunk azzal, amikor a bankszámlát könyveljük, hogy beazonosítatlan tétel van a bankszámlán. Mit értek ez alatt?

 meg van esetleg a cégnév, de nincs hozzá számla

 nincs semmilyen szöveg feltüntetve az utalásnál, nem azonosítható

 a vállalkozó sem tudja mit utalt, kinek, és miért,

 a vállalkozó a saját lakossági számlájára, vagy másik cégére utalta át az összeget

A készpénz leltározás a leltározás része. Egyszerűen megszámolod, mennyi készpénz van a pénztárba, és címletenként felvezeted egy táblázatba.

A könyvelőnek minden tételt le kell könyvelnie a bankszámla kivonatról.

Nekünk könyvelőknek ezeket a tételeket is le kell valahová könyvelni, mert, ahogy fentebb láthattuk a könyvelésben a záró egyenlegnek egyeznie kell a bankszámla egyenlegével. Először a vállalkozóval egyeztetjük le, és próbáljuk kideríteni ezen beazonosítatlan tételeknek a valódi tartalmát.

A vállalkozónak nagyon fontos érdeke, hogy mimnél pontosabb információt adjon ezekről a tételekről.

Ha nem tudja a vállalkozó beazonosítani, és nem tudja egyéb bizonylattal alátámasztani ezeket az ismeretlen banki tételeket, ekkor jön elő a könyvelők szakmai kreativitása.

A Tagi kölcsön leggyakrabban az induló cégek esetében szokott előfordulni. Fontos, hogy ennek pontos összegét a tulajdonos követni tudja, és ne csak a könyvelő könyvelje be magától.

Gyakran halljuk is a viccben, hogy a könyvelő visszakérdez: Mennyi legyen?

Ez a gondolat arra utal, hogy valóban több lehetőség is van arra, hogy ezeket a tételeket hová könyveljük. De sajnos vannak köztük helytelenek is, melyeknek súlyos adózási vonzatuk lehet a cégvezető irányában.

A bankszámlán szereplő beazonosítatlan tételek "eltüntetésére" több megoldást is láttam már. Van ami elfogadható és szabályos, és van ami nem. A lényeg, hogy úgy kell megoldani, hogy annak ne maradjon adóvonzata.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!