Nem tudod eldönteni, hogy egyéni vállalkozás vagy KFT?

2023.09.19

Amikor vállalkozást indítunk az első amit el kell döntenünk, hogy milyen vállalkozási formában végezzük a tevékenységet. Sok szempontot mérlegelni kell a végső döntés előtt. Mind az egyéni vállalkozásnak, és mind a KFT-nek vannak előnyei és hátrányai.

Itt most csak két szempont szerint hasonlítom össze az egyéni vállalkozást és a KFT-t. De készítettem egy tanulmányt, melyben 5 pontban foglalom össze az egyéni vállalkozás előnyeit. Itt tudod letölteni!

1. Az egyéni vállalkozás könyvelési rendszere eltér a KFT könyvelésétől.

Ne ugord át ezt a részt, arra mutogatva, hogy ez csak a könyvelőre tartozik. Ha így lenne, akkor azt nem írnám le! A könyvelési rendszer határozza meg, hogy e bevételedet és a kiadásaidat, mikor, milyen összegben számolhatod el. Ugye a bevételek és kiadások különbözete az eredmény, amely után adót kell fizetni.

Személyesen is beszélgethetsz erről a többi vállalkozóval a Vállalkozói klubban.
Ha KFT vezetője vagy, válaszd a KFT Vállalkozói Klubot, ha Egyéni vállalkozó vagy, akkor válaszd az Egyéni Vállalkozói Klubot!


A könyvelési rendszerben a pénzforgalmi szemléletet kell megkülönböztetni a teljesítés szemlélettől. Nézzük mit is jelent ez? Kávézz velem, és egy jó kávé mellett átbeszéljük ez nálad hogyan működik. Itt tudsz találkozni velem!

A pénzforgalmi szemlélet a tényleges pénzmozgáshoz köti az adózást. Csak az után az összeg után kell adót fizetned, amit meg is kaptál

Pénzforgalmi szemléletben tekint a jövedelmére az egyéni vállalkozó, és így is adózik.

Ha  egyéni vállalkozóként a bevételedet soha nem fizetik ki, akkor, azután, soha nem is kell beadóznod. Ez így természetesnek tűnik, de a KFT-nél nem így van! Ezt vedd figyelembe, amikor a profitodat tervezed, és a fizetendő adódat számolgatod. A nyereség és adókalkulátor segít megtervezned az eredményedet, és kiszámolja, hogy mennyi adót kell fizetned. Itt bemutatom neked a kalkulátort!

Gyakran előfordul, és teljesen életszerű az is, hogy amikor az elvégzett munkát kiszámlázzuk, a pénz csak a következő évben érkezik meg a bankszámlánkra. Mivel az egyéni vállalkozó naptári év után adózik, ennek előnye, hogy csak a ténylegesen megkapott bevétel tartozik bele az adott évi bevételbe. Tehát, hiába számláztuk ki, ha a partner nem fizette ki, akkor az még nem bevétel.

Egy adótanácsadó elmagyarázza a részleteket. Kérj időpontot az egyéni konzultációra!

Ugyanez igaz a költségekre is. Csak az általunk kifizetett, átutalt költségek kerülhetnek levonásra az adó meghatározásánál. A kiadás, a költség akkor számolható el, ha az ki van fizetve.Tehát igyekezzünk, hogy év végén minden kiadásunkat utaljunk át, hogy levonható legyen a jövedelem meghatározásánál.

A társaságok teljesítmény szemléletben könyvelnek, és adóznak.

A KFT esetében, ha egy munka elkészült, vagy egy termék átadásra került, azt ki kell számlázni, és a bevételek között is szerepeltetni kell, függetlenül attól, hogy az árát meg kapta-e a cég vagy sem. Ha fizikailag teljesítettél egy megrendelést, az akkor bevétel. A teljesítés napján jelenik meg a könyvelésben mind a bevétel, és mind a kiadás.

Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelem úgy járt, hogy az elvégzett munkát 5 millió forintértékben kiszámlázta. A partner közben tönkrement, az ügyfelem pedig soha nem kapta meg a pénzét. Mivel egyéni vállalkozó volt, annyi szerencséje volt, hogy nem kellett a bevételbe beszámítani ezt az összeget, így nem kellett utána adót sem fizetnie. Ha az úgy történik, hogy társaság nem kapja meg az ellenértéket, a meg nem kapott összeget is bevételnek kell tekinteni, ami növeli az adóalapot, és a növeli a fizetendő társasági adót. Nyereségtervező kalkulátor segít neked!

Ha nem akarsz elmaradni, a jó kis zaftos adózási sztorikról, iratkozz fel hírlevelemre!

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e. Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

2. Az egyéni vállalkozás megszüntetés gyorsabb, és egyszerűbb.

Az egyéni vállalkozást megszüntetni és szüneteltetni a webes ügysegéden beküldött változás bejelentővel lehet.

A megszüntetést jól át kell gondolni. Nem szerencsés hirtelen, átgondolatlan döntést hozni a megszűnésről egyéni vállalkozóként sem. A megszűnéssel törlik az adószámot is. (Ha nincs mellette más tevékenység.) Erről jókat lehet beszélgetni a Vállalkozói klubba. Gyere el TE is! Nézz szét a klubba!

Néhány szempont, melyeket át kell nézni, mielőtt a megszüntetés gombot megnyomjuk.

  • Vannak-e tárgyi eszközök, melyeknek ha nem járt le a kifutási ideje, akkor adófizetési kötelezettséggel járnak.
  • Fel kell leltározni a készletet, mely adóköteles bevétel, és fizetendő áfát jelent.
  • Biztosítási jogviszonyt rendezni kell.
  • Érvényesített adókedvezmények fenntartási ideje lejárt-e?
  • Fejlesztési tartalék teljes összegben felhasználásra került-e?

Ezekről a feladatokról készítettem néhány rövid hírlevelet, melyet el fogok küldeni a feliratkozóknak. Ha nem szeretnél ezekről a hírlevelekről lemaradni iratkozz fel!

A megszüntetés kész van néhány perc alatt, és ez illetékmentes.

A könyvelőnek ugyan sok dolga van vele, mert záró bevallásokat, és a kijelentkezéseket meg kell csinálni. De ha a vállalkozó eldöntötte, hogy nem szeretne tovább működni, akkor néhány kattintással le tudja zárni a vállalkozói jogviszonyát. Ez azt is jelenti, hogy megszűnnek a vállalkozással kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségei.


Ahogy látható annyira azért nem egyszerűek ezek a szabályok. Pontos betartásuk, megértésük nagy figyelmet igényel a vállalkozók részéről.

A következő bejegyzésemben az egyéni vállalkozás hátrányairól fogok írni. Ezt 4 + 1 pontban szedtem össze a 24.év adótanácsadói tapasztalatom alapján. Hogy ne maradj le róla, iratkozz fel a hírlevelemre! A vállalkozói klub most nyitva van. Várom még három vállalkozó jelentkezését, hogy teljes legyen a létszám. Légy TE  az új tagunk! Itt tudsz jelentkezni közénk!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó, könyvelő

2023.09.21