Kinek kell cégautóadót fizetni?

2024.01.07

Nem csak a vállalkozók esetében jöhet szóba a cégautó adó fizetés. Ha a magánszemély költséget számol el a személygépkocsival kapcsolatban, akkor neki is fizetni kell cégautó adót.

Kinek kell Cégautó adót fizetni?

A cégautó adó fizetőknek két nagy csoportja van:

1, Cégautó adót leegyszerűsítve azoknak a társas vállalkozásoknak, kell fizetni, amelyeknek személygépkocsi van a tulajdonában. Tehát KFT, BT, RT, Alapítvány, Egyesület, ha a vállalkozás neve szerepel a forgalmiban.

2, Magánszemélyek tulajdonában lévő személygépkocsi esetén, csak akkor jön szóba a cégautó adó fizetés, ha a személygépkocsival kapcsolatban költséget számolt el a magánszemély, vagy az egyéni vállalkozó.

Tehát az adófizetési kötelezettség a tulajdonos személyéhez kötődik, azaz, akit a gépjármű nyilvántartó rendszerben bejegyeztek tulajdonosként. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa is van, akkor tulajdoni hányad arányában viselik a cégautó adót. Ha a személygépkocsit lízingbe adják, akkor a lízingbe vevő fizeti a cégautó adót.


Ha személygépkocsin használati jog is be van jegyezve, akkor használatra jogosult személy kötelezett az cégautó adó fizetésre.

Külföldi rendszámú személygépkocsi esetén, az a vállalkozás fizet, aki költséget számol el személygépkocsival kapcsolatban.

Milyen járműre vonatkozik a cégautó adó?

A személygépkocsi fogalmát több törvényünk is meghatározza, sajnos nem teljesen egyformán. Itt a cégautó adó esetében a Személyi jövedelemadóról szóló törvényben leírt meghatározást kell használni.

A személygépkocsi beazonosítására érdemes elő venni a forgalmi engedélyt.

Idézem a törvény pontos meghatározását:

Személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas.

Idetartozik: Benzinüzemű, Dízelüzemű, Gázüzemű személygépkocsi, Versenyautó, Önjáró lakókocsi.

Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2 500 kilogrammot meg nem haladó együttes tömegű gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi) is, amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel, egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér.

Ide kell érteni azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.

Az előzőek alapján tehát a vezetővel együtt több mint nyolc fő szállítására alkalmas (mikrobusz, kisteherautó, autóbusz), valamint a 2 500 kilogrammot meghaladó együttes tömegű, vegyes használatú tehergépjárművek nem számítanak személygépkocsinak.

A Cégautó adó csak személygépkocsi esetén jöhet szóba, teherautó esetén NEM.

Így a cégautó esetében a legfontosabb, hogy a gépkocsit jól be tudjuk sorolni, hogy a tulajdonunkban lévő jármű személygépkocsi-e vagy teherautó.

Megéri neked cégautó adót fizetni? Kattints ide, és egy konkrét példán bemutatom neked!

A helyes elkülönítésre nézzük meg a teherautó fogalmát:

Tehergépjárműnek számít, ha a járművet gyárilag úgy alakították ki, hogy átalakítva sem alkalmas kettőnél több utas szállítására. Ilyenkor az együttes tömegre vonatkozó feltételt nem kell vizsgálni.

Ha azonban a jármű alaptípusa szerint kettőnél több utas szállítására is alkalmas lett volna, akkor a 2 500 kilogrammot el nem érő együttes tömeg esetén személygépkocsinak minősül abban az esetben is, ha úgy távolították el például a hátsó üléseket, hogy azokat már utóbb sem lehet visszaszerelni, és ha ennél fogva valójában nem alkalmas már kettőnél több utas szállítására.

A Gépjármű adó törvény is említést tesz a cégautó adóval kapcsolatban.

A Gépjárműadóról szóló törvény szerint a cégautó adó vonatkozik arra a személygépkocsira, amely

  • nem magánszemély tulajdonában áll, belföldi hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámú személygépkocsi,
  • magánszemély tulajdonában áll, vagy hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi, amely után az Számviteli törvény szerinti költséget, ráfordítást, vagy az Szja tv. szerinti tételes költség-elszámolási módszerrel költséget, érték-csökkenési leírást (a továbbiakban együtt: költséget) számoltak el.

Ha jól megnézzük, ugyanazt a kötelezettséget fogalmazza meg a gépjárműadó törvény is.

Kell-e cégautó adót fizetni a forgalomból kivont személygépkocsi után?

A leírtak alapján megállapítható, hogy nem befolyásolja az adókötelezettséget, ha egy társaság magyar rendszámú személygépkocsiját a forgalomból kivonták. A fizetési kötelezettség az által keletkezik, hogy a személygépkocsi a vállalkozás tulajdonában van, függetlenül attól, hogy használják-e vagy sem.

A cég tulajdonában lévő, forgalomból kivont személygépkocsi után is fizetni kell a cégautó adót!

A költségek tételes elszámolására az Szja. törvény járművek költségeire vonatkozó szabályai irányadóak.       A költségelszámolást részletesen levezetem egy háromoldalas anyagban. Itt tudsz belenézni!

A külföldi rendszámú gépkocsi után mikor kell cégautó adót fizetni?

Szintén adókötelezettséggel jár a külföldi rendszámú személygépkocsi is, ami után az Szja tv., illetve a Számviteli tv. alapján költséget számoltak el. Tehát, mindegy, hogy magyar vagy külföldi rendszámú a személygépkocsi, ha költségelszámolás történik, akkor fizetni kell a cégautó adót.


Milyen költségek számolhatók el a személygépkocsi után?

Ez lesz a következő blog bejegyzésem témája. Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel hírlevelemre!

Addig is számolgasd, hogy "Megéri-e neked cégautóadót fizetni?" Ebben az ingyenes tanulmányban, kiszámolom, hogy mennyi nyereség adót tudsz megspórolni a cégautó adó megfizetésével. Itt éred el a tanulmányt! Kattints ide!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó, könyvelő

2022.07.09

Légy tájékozott az adózási kérdésekben!

Írtatkozz fel hírlevelemre!Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Az egyéni vállalkozás előnyiről írtam korábban egy bejegyzést. Érdemes elolvasni!