Ha az adót fizetési határidőig nem rendezzük, akkor késedelmi pótlék kerül felszámolásra.

2023.06.29

Ezen az oldalon a "+" plusz előjelű összegek, a megfizetendő adó összegeket tartalmaznak, míg a "- "negatív előjelű összegek kötelezettség csökkentő tételt, így jóváírást, az adózó részére visszajáró összegeket jelentenek.

Érdemes szakemberrel megnézetni az előírási oldalt, hogy minden adókötelezettségünk elő van-e írva, nem hiányzik-e valami, illetve a fizetendő adónk olyan összegben szerepel-e az adószámla bal oldalán, ahogyan azt a bevallásban szerepeltettük.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó járulékait is az adószámlán tartja nyilván az adóhatóság.  

Ha kevesebb összeg van könyvelve, a kötelezettség oldalon, akkor ne örüljünk neki, mert ha a NAV észreveszi, adóbírság lesz belőle.

Sőt akkor valahol biztosan hibáztunk.

Ha magasabb összeg szerepel az előírási oldalon, mint kellene akkor annak is ki kell deríteni az okát, mert többet sem érdemes fizetnünk, mint amennyit kell.

Érdemes ehhez is szakember segítségét kérni.

Ha rendbe tettük az előírási oldalt, vegyük elő a befizetett csekkjeinket, és bankszámlakivonatainkat, és egyeztessük le a befizetéseinket.

Gyakran merül fel kérdésként, hogy az átalányadózás, vagy a tételes költségelszámolás az olcsóbb. Ezt mindenkinek magának kell kiszámolni, hisz minden vállalkozás más számokkal működik. 

Ellenőrizzük le a pénzforgalmi oldalt is.

A "PÉNZFORGALMI OLDALON" jelennek meg az adózói befizetések, a kiutalások, és az adónemek közötti átvezetések.

Itt a jobb oldalon, a teljesítés dátuma oszlopban feltüntetett dátumok mutatják azt, hogy mely időponttal történtek a befizetések, mikor utalta ki a NAV a visszajáró adót, és a NAV az átvezetéseket milyen nappal végezte el.

Nézzük meg, hogy minden befizetésünk le van-e könyvelve. Előfordulhat, hogy utaláskor a megjegyzés rovatba nem tüntettük fel az adóazonosító jelünket, vagy netán a párunkét írtuk be. Ekkor a befizetésünk biztosan nem lesz rajta a mi adószámlánkon.

Hasznos tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!