Beazonosíthatatlan banki tételek eltüntetése

2023.12.17

Én három megoldással találkoztam, melyet most itt részletesen bemutatok. Ez ugyan szorosan nem kapcsolódik a beszámolóhoz, de egy cég elemzés esetén nem mehetünk el mellette.

a, Az első eset, hogy az ismeretlen tétel összegét a cégvezető "visszafizeti" a cégnek.

Ezt megteheti készpénzben, vagy bankszámláról. Mivel ezek a tételek jellemzően utólag a könyvelésből derülnek ki, és a cégvezetők ezt nem szeretik és gyakran nem is tudják a magán bankszámlájukról visszafizetni.

Így marad az a megoldás, hogy a cégvezető ezt "készpénzben fizeti vissza". Legalább is a könyvelő így könyveli le, vezeti ki. Ekkor mindenki becsukja a szemét, és nem néz oda, mert mindenki tudja, hogy ez nem valós gazdasági esemény. Ezért ne csinálj ilyet!

A készpénz mozgás dokumentálásának a bizonylata a Bevételi és a Kiadási pénztárbizonylat, amivel sajnos a legtöbb cég nem is rendelkezik. Pedig szinte lehetetlen, és kizárt, hogy egy cégnek soha nincs olyan gazdasági eseménye, amikor azt pénztárbizonylatba kellene bizonylatozni.

A készpénz leltározás a leltározás része. Egyszerűen megszámolod, mennyi készpénz van a pénztárba, és címletenként felvezeted egy táblázatba. 

b, A második eset, hogy a könyvelő egy alszámlára helyezi ezeket az összegeket,

A könyvelő kivezeti a bankból ezeket a tételeket, és egy alszámlára helyezi. A lényeg, hogy ezeket továbbra is benne hagyja a könyvelésben. Ez az alszámla lehet egy kiadási számla, vagy egy követelés számla.

Ha kiadási számlára könyveli, akkor ezzel az a baj, hogy ez nem a cég kiadása, így ezzel nem csökkenthető az eredmény. Ezeket a NAV nem fogja elfogadni. A helyzeten úgy lehet javítani, hogy az adóalapot megnöveljük, így kivesszük a költségek közül az adószámításnál. A társasági adót így ugyan nem csökkenti, de a könyvelésben ott marad.

Ezzel az a baj, hogy ezeket az ismeretlen tételeket továbbra is a cég fizette ki. Valójában a cégvezető kivette ezt a pénz a vállalkozásából adózatlanul. Ezt a NAV, jó esetben osztalék felvételként fogja értelmezni, melynek az adója 15+13= 28%. Plusz egy kis bírság és késedelmi kamat.

c, A harmadik lehetőség a bakszámlán lévő ismeretlen tétel kivezetése egyéb követelésként kerül elszámolásra

A banki beazonosítatlan tételeket mivel a cégvezető"hozta létre", így ezek az összegek, a tagnak adott egyéb kölcsönként kerülnek lekönyvelésre.

Ez az az eset, amikor a könyvelő azt feltételezi, hogy "majd visszafizeti" az ügyvezető. Aztán ez a "majd"soha nem jön el, és éveken keresztül több millióra is duzzad ez az egyéb követelés. Adózási szempontból ugyanaz, mint az előző. A NAV vagy alap jogviszonyként értelmezi ezeket a kifizetéseket, azaz legtöbbször tagi jogviszonynak, vagy osztalék felvételnek.

A Tagi kölcsön leggyakrabban az induló cégek esetében szokott előfordulni. Fontos, hogy ennek pontos összegét a tulajdonos követni tudja, és ne csak a könyvelő könyvelje be magától.  

A tagi jogviszony adó és járulék vonzata 46,5%, az osztaléké 28%. Plusz bírság és késedelmi kamat.

Vettem már át olyan céget, hogy nagyon sok ismeretlen tétel volt a bankon, e mellett a saját egyéni vállalkozásának is utalgatott összegeket az ügyvezető, és az egyéni vállalkozás számláit is innen a cég bankszámlájáról fizette ki. Ez az egyéb követelések soron szereplő összeg 384 millió forint volt. Ennek a készpénzben történő visszafizetésére nem is volt lehetőség, mert maximum havi 1,5 milliót fizethetnek egymás között a bankszámla nyitásra kötelezett vállalkozások.

Hamar elbúcsúztam ettől az ügyféltől.

Hasonló hasznos információkért iratkozz fel Hírlevelemre!