Az Adótervezettel átadja a felelősséget a NAV, a magánszemély részére.

2023.04.05

Az előző bejegyzésemben részletesen írtam arról, hogy a NAV honnan kapja meg az adatokat az Adótervezethez. Láthattad, hogy a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE.

Itt most már csak az a lényeg, hogy a munkáltató nagyon jól, és nagyon pontosan készítse el ezt a havi 08-as bevallást, amit így nevezhetünk akár adatszolgáltatásnak is. Itt jegyezném meg, hogy a könyvelők, és bérszámfejtők szerepe és felelőssége igen jelenetős ezen adatszolgáltatás teljesítésében.


A könyvelők adatszolgáltatása nem biztos, hogy hibátlan!

Mi könyvelők sem vagyunk hibátlanok....

Itt sajnos ki kell térnem nagyon röviden arra a tájékoztatásra, hogy ma Magyarországon csak egy bizonyos összeg felett kell a vállalkozóknak szakemberrel végeztetni a könyvelést. Jelenleg egy jogszabály sem követeli meg, hogy a 08-as bevallást csak szakember adhatja fel. Bárki adatot szolgáltathat a NAV-nak a 08-as bevalláson, akár hibásan, akár valótlanul.

Ezért érdemes az alapvető adózási szabályokkal tisztában lenni. Iratkozz fel hírlevelemre, a rövid érthető adózási infókért. Feliratkozok!

A kis vállalkozók esetében a könyvelők végzik a bérszámfejtést is, ezt mindenki a könyvviteli munka részének tekinti. Pedig ezt nem oktatják a mérleg-képes képzéseken. Ez egy külön képesítés. A bérszámfejtés során kerülnek meghatározásra a bruttó bérekből a levont adók és járulékok, és az érvényesített adókedvezmények.

A bérszámfejtés egy külön szakma.

A könyvelők nagy része viszont nem tanult bérszámfejtést, vagy nagyon régen, de a legtöbbnek nincs is ilyen végzettsége. Sok múlik, azon, hogyan fejleszti a könyvelő magát folyamatosan, hogy napra kész információk birtokában végezze a munkáját.

Az Átalányadózó egyéni vállalkozóknak is készít Adótervezetet a NAV, de abban nem szerepelnek az Átalányadózáshoz kapcsolódó bevételek. Ezekkel az adatokkal ki kell egészíteni.


Az adóhatóság csak abból tud ADÓBEVALLÁSI TERVEZETET készíteni,

amely adatot megkapott.

Még egyszer a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Nem vizsgálja felül annak helyességét, összegét. Itt csak gépek, és szoftverek dolgoznak. Az adóellenőr csak utólag ellenőrzi az adatok helyességét egy adóellenőrzés során.

Most már azt is tudjuk kik, és miről szolgáltatnak adatokat, rólunk. Az a hozzáállás, hogy a bevallásomat a NAV készítette el, biztosan pontatlan, és nagyon veszélyes.

Nincs végzettséghez, engedélyhez kötve, hogy ki adhat adatot a NAV részére.

Az, hogy neked, magánszemélynek milyen adóköteles jövedelmeid voltak, és milyen, már év közben már érvényesített adókedvezményeket akarsz év végén jóváhagyni, azt TE tudod. Az Adótervezet jó lehetőség arra, hogy kontroláljuk a NAV-nál lévő információkat magunkról.

A tervezetet nagyon érdemes átnézni!

Az adótervezet az alkalmi munkavállalás jövedelmeit is tartalmazza napi bontásban. Az alkalmi munkavállalás legfontosabb szabályait összegyűjtöttem egy tanulmányba. 


Az adóhatóság ezzel átadja a felelősséget a magánszemélynek.

Ennek egyébként akár örülhetnénk is. A NAV az Adótervezettel betekintést ad a nála szereplő adatokba. Így utólag nem tudunk arra hivatkozni, hogy hát a könyvelő, vagy a bérszámfejtő elírt valamit, ami nem is úgy van. Az adóhatóság állásfoglalása, hogy május 20-ig rendezni kellett volna, ha nem értesz egyet az adótervezet adataival.

További hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!