A számlára írasd rá az adószámod!

2022.02.13

ADÓSZÁM A SZÁMLÁRA!

2020.Július 1-től csak azok a költség számlák számolhatók el a vállalkozásban, amin rajta van az ADÓSZÁM!
Ha magánszemélyként vásárolsz, akkor NE ÍRASD RÁ az adószámodat. A NAV rendszerében minden adószámmal kiállított számla látszik.
2020.Július 1-től lekérhető a kiadási számláid listája.
Ezt a listát érdemes összevetni, a rendelkezésedre álló számlákkal. Így már a boltban, sőt már előtte érdemes átgondolnod, hogy adószámos számlát fogsz-e kérni, vagy nem. Hasonló praktikus ötletekért Iratkozz fel hírlevelemre!

Ha a költségszámlákat nem tudod elszámolni, akkor magasabb lesz a fizetendő áfád, a nyereségadód, és az iparűzési adód. Többet megtudhatsz erről egy adótanácsadás keretében.

Amelyik számlán van adószám, azt látja a NAV! Így minden számládról tud a NAV!

Minden adószámmal ellátott számlát be kellene tenni a könyvelésbe.

Ugyan erről senki nem beszél, de az én gyakorlati tapasztalatom, hogy a NAV az utóbbi időben egyeztetéssel választja ki ellenőrzésre az adózókat. Úgy látom, hogy bevallásokat egyeztet a hatóság. Például az ÁFA bevallást az SZJA bevallással. Ha valamelyik bevallás sora nem egyezik valamelyik másik bevallás bizonyos sorával, akkor egyeztetésre szólít fel. Ennek a neve ugyan "Egyeztetési eljárás", ahol az eltéréseket kell tisztázni.  A Könyvelés, így egyre nagyobb jelentőséggel bír. Könyvelőirodánk szolgáltatásairól itt olvashatsz.

Ha nem akarsz lemaradni az erről szóló leveleimről, iratkozz fel!

Látom lelki szemeim előtt, hogy a NAV kiküldi a listáját, és bekéri a mi áfa analitikánkat. Majd a kettő közötti különbséget kell kimutatni és megmagyarázni. Mind a hiányzó számlákat, mind a pluszba elszámolt számlákat, meg kell tudni indokolni!

Magyarul, amelyik számlát NEM ADOD LE könyvelésre, a NAV azokat is látja! Viszont ami az adóbevallásokból kimarad, vagy pluszba bekerül, az büntetéssel járhat. Amit a NAV nem lát számládat, de TE mégis elszámolod, ott nagyon valószínű, hogy a számlában tartalmi hiba van.

Ami viszont jó, hogy TE is le tudod kérdezni a számláidat az Online Számla felületről.

Az ADÓELLENŐRZÉS elkerülésének egyik módja, ha a könyvelt számlák megegyeznek, vagy nagyon közel állnak, a NAV által nyilvántartott számlákkal.

Türelmes, és kitartó egyeztetést kívánok!

Sok hasznos tanácsod olvashatsz a hírleveleimben. Iratkozz fel, ne maradj le róla!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!

Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!