A pénztár soha nem lehet mínuszos!

2023.06.05

A pénztár soha nem lehet mínuszos

A pénztár soha nem lehet mínuszos, mert mínusz pénzem nem lehet, mert vagy van pénzem vagy nincs. A pénz egy tárgy, aminek fizikai megjelenése van. Így a könyvelőnek megint meg kell oldani, ezt a számviteli problémát. A könyvelésben, papíron valahogy pótolnia kell a hiányzó készpénzt. Ezt a tagi kölcsön bekönyvelésével szokta rendbe tenni a könyvelő.

A készpénz leltározás a leltározás része. Egyszerűen megszámolod, mennyi készpénz van a pénztárba, és címletenként felvezeted egy táblázatba. 


Ezzel "tölti fel a pénztárat".

Ezzel akkor van a legnagyobb baj, ha az ügyvezető nem tud róla, és nem érti a problémát. A könyvelő alap esetben ezt automatikusan nem állíthatja be a tagi kölcsön a hiányzó készpénz pótlására, csak akkor, ha van erről bizonylat. Ennek az alap dokumentuma a tagi kölcsön szerződés, és a befizetésről kiállított bevételi pénztár bizonylat. Jó esetben valaki csinál erről szerződést és a cégvezető ezt alá is írja. 

Ezt úgy veszed észre a Beszámolóban, hogy a kötelezettségek között, a rövid lejáratú kötelezettség nagy összeget mutat. Ezzel szerintem a pénztárat elég jól kielemeztük. Így láthatod, hogy a Beszámoló egy-egy sora mögött milyen bonyolult, és szövevényes gazdasági események is rejtőzködhetnek.

Hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!