A Pénzeszközök rejtelmei a Beszámolóban!

2023.05.17

A Pénzeszközök a beszámoló mérlegében az Eszköz oldalán találhatók. Ez az első táblázatos oldal. A pénzeszközök sorban szereplő összeg azt mutatja meg, hogy mennyi pénze van a vállalkozásnak.

A pénzeszközöknek két nagy csoportja van. A készpénz és a bankszámlán lévő pénz.

Ennek összetételét, azaz hogy mennyi ebből a készpénz, és mennyi pénz van a bankszámlán, a beszámolóból nem tudod kiolvasni, mert összesítetten tartalmazza az adatokat.

A pénzeszközök a legkönnyebben mozgatható, azaz a leggyorsabban elkölthető eszköz. Olyan adat nem határozható meg, hogy ez mikor sok, vagy mikor kevés, ennek nincs minimum vagy maximum összege. Ezt is a vállalkozás egyéb adataival együtt kell, és lehet helyesen értelmezni.

Az sem jó, ha túl sok pénz van a pénztárban, de az sem, ha túl kevés.

Véleményem szerint akkor ideális, ha összege, egy havi készpénzes kiadások összegéhez áll közel, de maximum két havi összegnél nem több.

Ha ez az összeg túl magas, akkor gyanakodni kell, hogy a pénztárban lévő készpénz állomány emeli ezt meg. A pénzeszközök összetétele a Főkönyvi kivonatból gyorsan kiolvasható.

Azért mondok néhány példát, a véleményem szerint magas pénztárra.

1. példa:

A vállalkozás éves bevétele 32 millió forint, nyeresége 3 millió forint, a pénztárban van 10 millió forint

2. példa:

A vállalkozás veszteséges, de a pénzeszközök között a veszteségnek a többszöröse található. Itt legyen 3 millió veszteség, a pénzeszközök pedig 10 milliót mutatnak.

A pénzeszközök leltározása két területen zajlik.

A bankszámlán található záró egyenleget összehasonlítjuk a könyvelésben szereplő bankszámla kartonok záró összegével.

A pénztár leltározása a készpénz megszámolásával történik. A pénztárban meg kell lennie a készpénznek. Ezt egy adóellenőrzés bármikor megszámoltathatja veled.

Nézzünk egy kicsit a pénzeszközök mögé, mi is történik itt a gazdasági életben általában.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!