A bevétel összeszámolásakor erre figyelj átalányadózóként!

2023.01.15

Az átalányadózásban a jövedelmet a vállalkozói bevételből kell megállapítani, melyet kedvezményekkel lehet tovább csökkenteni. Az átalányadó, a vállalkozói nyereségadó alternatívája, az átalányadó megfizetésével történik meg a nyereségadó rendezése. A bevétel pontos meghatározása központi feladat az átalányadóban.
A jövedelem meghatározásának képlete az adózásban: Bevétel - Kiadás = Jövedelem

A jövedelem nem mindig egyezik meg az adóalappal, hisz az adó alap, és adókedvezmények ezt módosítják. Készítettem egy bejegyzést az adóalap és adó közötti különbség bemutatásáról. Érdemes utána nézned, ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy tudod mi a különbség. Az adó és adóalap az átalányadózásban is fontos, és gyakran használt alapfogalom.

Az átalányadózásban a BEVÉTELNEK van meghatározó szerepe.

Vállalkozói bevételeket az SZJA törvény 4. és 10. számú melléklete határozza meg.

Az átalányadó pénzforgalmi szemléletű, akkor kell, a bevételből jövedelmet számolni, amikor az pénzügyileg rendezésre került. Tehát nem számít a számla kelte, nem számít a teljesítés ideje, nem számít a fizetési határidő. Az számít, mikor kaptad meg.

A bevételem összeszámolásakor mit figyeljek a számlán?

Sajnos a számlán nem szerepel az a dátum, hogy mikor kaptad meg a pénzt. Kivéve a készpénzfizetési számlákat. Itt könnyű dolgunk van, mert a pénz átvétele megegyezik a számlán szereplő három egyforma dátummal.

A bankszámla kivonatok jelentősége megnő, hisz az átutalásos számlák kiegyenlítését a bankszámla kivonatokon látjuk.

Ezért nagyon fontos újra gondolni a banki kapcsolatainkat. Biztos, hogy megfelelő-e neked a lakossági bankszámla? Van-e lehetőséged a bankszámla kivonatok online letöltésére? Amíg alanyi mentes vagy, azaz áfa mentes, addig használhatsz lakossági bankszámlát.

Pénzügyi rendezésnek számít, ha:

  • megkaptad készpénzben,
  • ha átutalták a bankszámládra,
  • ha, kompenzálással beszámították a tartozásodba.

A pénzügyi rendezések pontos lekövetése kiemelkedő feladat a pénzforgalmi elszámolás miatt. Az átalányadózónak akkor keletkezik bevétele, amikor a pénz vagy azt helyettesítő vagyoni értéket megkapta. Amikor megkaptad a pénz akkor jöhet szóba az adó és járulékfizetés. Persze, ha főállású átalányadózó vagy, akkor a minimálbér után fizetned kell a járulékokat.

Készült: 2023.01.15.

Készített: Kovácsné Bakó Katalin - Adótanácsadó, Könyvelő