A beszámolódat bárki megnézheti!

2023.05.10

A TE Beszámolód egy kép a cégedről, és aki ért hozzá ugyanúgy lát téged, mintha a fényképen lennél.  Sajnos, 92%-ban, erről a "képről" a cégvezető nem tud!

A cégvezetők nagy része nem tud ennek a "képnek" a létezéséről.

Készít a könyvelőd a cégedről egy olyan képet, amit TE nem is látsz. Tehát van rólad, a cégedről egy információs anyag, amiről nem tudsz, vagy esetleg tudsz egy kicsit, de nem érted miről szól, és drukkolsz annak, hogy más se értse.

A legtöbb cégvezető odáig sem jut el, hogy azt tudatosítsa megába, hogy ez RÓLA szól!

Olyan, mint egy eldugott fénykép, amit valaki vagy észrevesz, vagy nem.

Ha cégvezetők ezt megértenék, hogy a Beszámoló a cégük működését, gazdálkodását mutatja be, lehet, hogy egy kicsit komolyabban vennék. A Beszámoló ugyanúgy egy kép, egy tájékoztató a cégről, mint amikor nyomunk egy szelfit a telefonunkkal, és ezt feltesszük a netre.

De a Beszámoló esete rosszabb, és veszélyesebb egy szelfitől.

De a Beszámoló esete rosszabb, és veszélyesebb egy szelfitől, vagy egy Facebook oldaltól, sőt még egy weboldaltól, is" rosszabb", mert ha egy képre negatív kommenteket kapsz, akkor fogod magad és törlöd, vagy egyszerűen leveszed. A Beszámolót nem vonhatod vissza, nem veheted le a cégbíróság honlapjáról. Itt nincs választási lehetőséged, a cégednek itt meg kell jelennie.

A Beszámolód NÉGY szempontból is fontosabb, mint csupán egy információs anyag.

 Egyrészt a Beszámoló tartalmát és formáját törvények szabályozzák. Éppen ez a kötöttség biztosítja, azt, hogy ne legyen félreérhető a tartalma.

 A másik lényeges szempont, hogy ezt soha többé nem lehet kitörölni a nettről. Megváltoztatni a beszámolót, csak nagyon nehezen, és korlátozottan lehet.

 Harmad részt, törvények szabályozzák, így a nem megfelelő tartalom esetén, a bírság mellett a cég működésének felfüggesztésével is járhat.

 Negyed részt, itt nem csak egy kellemetlen negatív véleményt kell elviselned, hanem az ebben szereplő adatok határozzák meg, hogy a jövőbeli üzleti lehetőségeidet.

Tehát a könyvelőd összeállít egy anyagot a cégedről, és azt felteszi a netre.

Lehet, ha látnád, és értenéd a tartalmát, nem is tetszene neked. Ha a szomszéd kitenne rólad egy fényképet, amint kisgatyában füvet nyírsz, és éppen nem a legsármosabb oldaladat mutatja be, mélységesen felháborodnál, és valószínűleg szólnál neki, hogy vegye le, és ne csináljon máskor ilyet.

Nem ragozom tovább, a lényeg, hogy a TE beszámolód a TE cégedről szól, a TE cégedről alkot egy képet. Nem mindegy mi van benne!

Bízom benne, hogy sikerült megértetni veled, miért fontos a Beszámoló alapismerete.

Nem kell, hogy könyvelői tudással rendelkezz róla, csak annyi, hogy tudd, hogy van ilyen, tudd, hogy ez mire való, és értsd a legfontosabb számokat.

Ehhez adok most segítséget, bemutatom neked a Beszámoló leglényegesebb elemeit.

Sokszor hallottam már vállalkozóktól, hogy olyan könyvelőt keresnek, aki mindent meg csinál helyettük, ne kérdezzen sokat, és olcsó legyen. Ha Te is ezek közé a vállalkozók közé tartozol, akkor lehet, nem neked szól ez az írás. Bár még van remény, mert ha idáig már eljutottál, akkor benned is megmozdult valami. Gyere, még egy kicsit, olvass tovább, és szerintem itt fogsz maradni.

Az év végi leltározást senki nem kerülheti el, hisz a beszámolóhoz hiteles, és valós adatokra van szükség: Itt egy egyszerű Leltár tábla. Neked csak a megnevezést, a darabszámot, és az összegeket kell beírnod. Az összesítést elvégzi helyetted.

Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor most már TE is érted, miért nagyon hasznos ismerned a beszámolót.

Te is nagyon sok céggel, KFT-vel, BT-vel RT-vel került üzleti kapcsolatba, és neked sem mindegy, hogy milyen lesz az együttműködésetek. Sőt, lehet, elgondolkodsz rajta, hogy neked optimálisabb lenne társasági formában működni, mert több, és jobb vevőket is meg tudnál szerezni, ha láthatnák a TE kiváló gazdálkodásodat.

Sajnos a jelenlegi szabályozás lehetővé tesz, hogy úgy kezdjen valaki vállalkozást, és úgy váljon cégvezetővé, hogy semmilyen alapismerettel, és képzettséggel nem kell rendelkeznie hozzá. De tartja a mondás, hogy a törvény nem ismerete, nem mentesít a felelősség alól. Én ezt még kiegészíteném, és nem mentesít a bírság alól sem.

A Beszámolót, csak Regisztrált Mérlegképes könyvelő teheti közzé a cégbíróságon.

Ígérem, amennyire csak tudom, a lehető legegyszerűbben, és csak a leglényegesebb ismeretek szedtem össze a beszámolóról. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül, de a beszámoló értelmezéséhez éppen elegendő tudást fogsz itt kapni.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!