A beszámolód árulkodik Rólad!

2023.04.27

A vállalkozó sokszor szükséges rosszként tekint a könyvelőjére. A könyvelő mondja meg, mikor, mennyi adót kell fizetni, aztán feltesz olyan kérdéseket, amiről a cégvezetőnek fogalma sincs, meg amúgy sem szeretne ezzel foglalkozni. És mindezért még fizet is.

A vállalkozó pénzért megy a pofonért!

Így nem csoda, hogy a vállalkozó ezt a kellemetlen kapcsolatot, minél olcsóbban szeretné megúszni. Had támasszam alá, ezt a fenti gondolatomat két rövid esettel. Mosolyogva megérkezett az irodába az egyik ügyfelem, és köszönés után azonnal ezt közölte velem:

  • " Tudom már miért nem szeretek hozzád jönni Kati..

     - Na, mond Józsi, miért nem szeretsz hozzám jönni?

  • Hát, mert mindig ezt mondod, mennyit kell fizetni…

    - Tényleg? Akkor jó, mert ez azt jelenti, jól végzem a munkám, mert nekem ez a dolgom, még                    sok más mellett. Mi lenne, ha nem mondanám, mikor mennyit kell fizetned? Gondold, már végig                mekkora baj kerekedne ebből?

  • Na, jól van, nem is azért mondtam, csak mikor jövök, érzem az izgalmat magamban…"

A könyvelő megfelelő tájékoztatásából érzi a vállalkozó, hogy miért fizet.

A könyvelő és a vállalkozó közötti kapcsolat minőségét nagymértékben meghatározza, hogy mennyi, és milyen minőségű információt kap a vállalkozó a könyvelőtől. Ebből érzi a vállalkozó, hogy miért fizet. De, hadd hangsúlyozzam, hogy ez mindkét féltől nagymértékben függ. Én folyamatosan tájékoztatom az ügyfeleimet a szabályokról, az általa végzendő feladatokról. De az eredmény igen változó. Erről is van egy jó sztorim.

A pénzárban lévő készpénz mennyiségével nagyon sok vállalkozó nem foglalkozik. Nem ismerik, ennek az adózási és számviteli vonatkozásait. Készítettem egy "Pénztár, készpénz nyilvántartó"-t. Kattints ide érte!

Egy végelszámolást fejeztem be, beadtam minden bevallást, és a beszámolót. Kértem a megbeszélt munkadíjamat az ügyféltől, Sanyitól, amit készségesen ki is fizetett, de azért közben hozzá tette:

Az a jobb, amikor a kőművesnek fizetek, mert akkor látom, hogy miért csinált.

" - Az a jobb, amikor a kőművesnek fizetek, mert akkor látom, hogy miért fizetek. A kőműves felhúz egy falat, manapság megvan egy nap alatt, az ott van, azt látszik. De itt ezt nem látom, milyen munka van mögötte.

- Tudod, Sanyi az én munkám a cégbíróság honlapján látszik, ott a beszámolódat TE is megnézheted, azt amiről, két hónappal ezelőtt beszéltünk.

- Ja, tényleg mondtál valamit…."

Hasznos adózási tanácsokért iratkozz fel hírlevelemre!

Tehát, ebből a beszélgetésből is átjött, hogy nem látja az ügyfél, miért fizet a könyvelőnek. Az látszik, ha egy kőműves felhúz egy falat, vagy a fodrász levágja a hajunkat, és jobban nézünk ki, az látszik. Nem kell megerőltetni magunkat ahhoz, hogy lássuk az eredményt, hogy miért fizetünk.

Ha egy könyvelő munkájának az eredményét akarod látni, az nehezebb egy kicsit!

De, ha egy könyvelő munkájának az eredményét látni akarod, akkor ahhoz egy kicsit gondolkodni kell, és szükséges egy kis ismeret is hozzá.

A beszámoló minden sorát Leltárral kel alátámasztani, így a leltár az alap dokumentuma a beszámolónak. A leltározást meggyorsítja egy egyszerű leltár tábla.

Leltározni senki sem szeret, hisz aprólékos, unalmas munka. A leltározáshoz itt a segítség. Töltsd le ezt az egyszerű leltár táblát!

Az év végi leltározást senki nem kerülheti el, hisz a beszámolóhoz hiteles, és valós adatokra van szükség: Itt egy egyszerű Leltár tábla. Neked csak a megnevezést, a darabszámot, és az összegeket kell beírnod. Az összesítést elvégzi helyetted.

De, tudjuk, hogy a gondolkodás egy nehéz művelet, fárasztó, ezért sokan nem is csinálják, így nem is tudják meglátni, és észrevenni, hogy milyen termék készül el a végén a könyvelő kezei között. Ez a termék, amit a könyvelő előállít, az a BESZÁMOLÓ.